България официално стана член на Международната асоциация за развитие

2265
България официално стана член на Международната асоциация за развитие
Снимка: Министерство на финансите

България официално стана 174-ят член на Международната асоциация за развитие. Министърът на финансите Валери Белчев подписа учредителния договор, с което официализира процедурата, става ясно от съобщение на финансовото министерство.

Церемонията се състоя в офиса на Постоянното представителство на Групата на Световната банка в България, на която присъстваха постоянният представител на институцията Фабрицио Дзарконе и заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър.

„За мен е чест да положа подписа си под Учредителния договор на МАР, с което се отваря нова глава в партньорството ни със Световната банка. Днешното събитие е добър пример за силното ни сътрудничество с Банката. Радвам се, че България вече е пълноправен член на всички организации от Групата на Световната банка", заяви министър Белчев по време на церемонията.

Той изрази признателност към ръководния екип на институцията за оказаната експертиза в подкрепа на устойчивото развитие на страната ни.

С помощта на видеоконферентна връзка в събитието се включиха Акихико Нишио, вицепрезидент на СБ за финансиране на развитието, който ръководи МАР, Анна Биерде, вицепрезидент за Европа и Централна Азия, Куун Давидзе, изпълнителен директор, представляващ България в Борда на директорите на Групата на СБ и Дериату Гай, вицепрезидент и корпоративен секретар.

Куун Давидзе поздрави министъра на финансите с добре дошъл в МАР и добави: „Гордеем се и ценим, че България успя да осъществи тази голяма трансформация и напредък“.

Подписването на Учредителния договор е последната стъпка за финализиране на процедурата по членство на страната ни в МАР. Министърът на финансите и управител за Република България в организациите от Групата на Световната банка е упълномощен с решение на Министерския съвет да подпише оригиналния екземпляр на Учредителния договор на МАР от името на българското правителство.

МАР е създадена през 1960 г. и допълва дейността на Международната банка за възстановяване и развитие, като подпомага най-бедните страни чрез предоставяне на заеми при субсидиарни условия, безвъзмездни помощи и техническа помощ, а също така се ангажира с облекчаване на дълг по линия на различни инициативи. Записванията и приносът в МАР се отчитат като официална помощ за развитие.

Групата на Световната банка включва пет институции: Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Международната асоциация за развитие, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове.

Такава форма на церемонията се организира за първи път и въпреки предизвикателството, успешното ѝ провеждане поставя началото на нов подход, който остава в историята като уникален и единствен до момента за подписване на подобен род споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com