Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ през следващите три години?

19221
Какви възпоменателни монети ще пусне БНБ през следващите три години?

През следващите три години се очаква Българската народна банка да отсече 16 възпоменателни монети, като по-голямата част от тях ще бъде посветена на значими юбилейни дати в българската история. След тях са 175 години от рождението на Христо Ботев, чието отсичане е предвидено за догодина и 175 години от рождението на Иван Вазов, която ще бъде пусната през 2025 година.

Това става ясно от „Програма за отсичане на възпоменателни монети и отпечатване на възпоменателни банкноти през 2023 година”, както и от предварителната програма за периода 2024 – 2025 г., приети от Управителният съвет на Българската народна банка на 21 юни.

Монета за Стоянка Мутафова се появи на онлайн пазара на цени от 200 до 650 лв.

През следващата 2022 г. се очаква БНБ да пусне 6 възпоменателни монети. Количеството бе увеличено, след като през май управителният съвет на БНБ прие изменение на наредбите, което ще позволи пускането на повече възпоменателни монети в обращение всяка година. Предходният лимит бе до 5 монети годишно.

Още през януари 2023 г. годината нумизматите ще могат да закупят сребърна монета с номинална стойност 10 лева от серията „Българско възраждане“ посветена на 175 години от рождението на Христо Ботев.

Само месец по-късно се очаква да се даде възможност на колекционерите да се сдобият със сребърна монета с номинал 10 лева от същата серия, посветена на 200 години от рождението на друга значима личност от възрожденската ни история – това на Найден Геров.

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Панайот Пипков

БНБ ще почете и важно събитие в българския спорт през март, когато ще пусне сребърна монета с номинална стойност 10 лева, посветена на 100 години от основаването на Български олимпийски комитет.

В края на лятото, през месец август, серията „Български творци“ ще се увеличи с медна монета с номинал 2 лева на име „125 години от рождението на Димитър Талев“.

В края на 2021 г. БНБ пусна сребърна монета с частична позлата от серията "Средновековни български владетели", посветена на хан Омуртаг. 

Източник: БНБ

През септември пък, се очаква да излезе и единствената златна монета, предвидена в програмата за идната година – „100 години Богословски факултет“, на тема „Християнство“. Монетата ще е с тегло 8.64 грама и номинална стойност 100 лева.

Последна за годината ще бъде „Цар Михаил III Шишман“ от серията „Български ханове и царе“. Монетата ще е сребърна, с нанесено частично позлатяване, а номиналът ѝ ще е 10 лева.

142 години български лев: Историята на българските пари

На 04 юни 2022 г. се навършват 142 години от създаването на българския лев. На същата дата през 1880 г. с обнародването и влизането в с...

През 2024 г. и 2025 г. се очаква да излязат общо 10 възпоменателни монети. През всяка от двете години е предвидено отсичането на една златна, една медна и три сребърни монети.

БНБ пуска сребърна монета, посветена на Гоце Делчев

През 2024 г. се очаква колекционерите да могат да закупят сребърна монета, посветена на 200 години от издаването на "Рибния буквар" от серията „Българско възраждане“. Втората сребърна монета носи името „100 години Лека атлетика в България“, а третата – „Българската гайда“ от серията „Български традиции и обичаи“.

Единствената златна монета през годината ще бъде „Богородица“, като тя е част от серията „Българска иконография“, а единствената медна е посветена на 125 години от рождението на Панчо Владигеров.

През 2025 г. златната монета ще носи името „Св. Патирарх Евтимий Търновски“, а медната ще отбележи 100 години от рождението на Георги Парцалев.

Добра новина за колекционерите: БНБ увеличи броя на възпоменателните монети

Добра новина за колекционерите на възпоменателни монети дойде от Българската народна банка. Управителният съвет на БНБ прие изменение н...

Очакват се още три сребърни монети от серията „Българско възраждане“ – „175 години от рождението на Захари Стоянов“ и „175 години от рождението на Иван Вазов“. Третата сребърна монета ще бъде именувана „125 години Спешна медицинска помощ в България“.

Още: Коя е най-масовата монета в България?

Колко струват старите български пари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com