Световната банка обяви нов голям пакет финансова помощ за Украйна

1220
Световната банка обяви нов голям пакет финансова помощ за Украйна
Снимка: iStock

Световната банка обяви, че предоставя на Украйна допълнителни 1,75 млрд. долара в подкрепа на усилията за подпомагане и възстановяване. Това гласи прессъобщение, публикувано на уебсайта на банката на 21 юни.

"Групата на Световната банка обяви днес 1,75 млрд. долара допълнителна подкрепа за Украйна. Финансирането се състои от заем на Световната банка в размер на 500 млн. долара, гарантиран от Обединеното кралство, безвъзмездна помощ в размер на 1,25 млрд. долара от САЩ и безвъзмездна помощ в размер на 15 млн. долара от правителството на Финландия", се казва в съобщението.

България обеща да помогне на Украйна при възстановяването ѝ

България е готова да помогне на Украйна при възстановяването на инфраструктурата и икономиката ѝ. Това каза служебният министър на въ...

Пакетът за подкрепа е част от проекта на Световната банка "Публични разходи за укрепване на административния капацитет в Украйна" (PEACE), който помага на Киев да поддържа критичен капацитет за предоставяне на услуги и основни правителствени функции на национално и регионално равнище, съобщава "Укринформ".

Това допълнително финансиране за проекта PEACE надгражда предишното и ще продължи да предоставя подкрепа в ключови сектори като здравеопазване, образование, изплащане на пенсии, програми за социално подпомагане и заплати на служителите, предоставящи основни държавни услуги.

От началото си през юни 2022 г. проектът PEACE е позволил на правителството на Украйна да поддържа подкрепата за приблизително 13 милиона бенефициенти, включително 10 милиона пенсионери, 500 000 училищни служители, 145 000 държавни служители, 56 000 лица, които реагират на първа помощ, и над три милиона бенефициенти на социални помощи и вътрешно разселени лица.

Проектът PEACE съчетава заеми и безвъзмездни средства от Световната банка и други партньори и понастоящем възлиза на 19,745 млрд. долара. Групата на Световната банка вече е мобилизирала близо 35 млрд. долара спешно финансиране в подкрепа на народа на Украйна, включително ангажименти и обещания от донори, сред които САЩ, Япония, Обединеното кралство, Норвегия, Нидерландия, Испания, Германия, Канада, Швейцария, Швеция, Дания, Австрия, Финландия, Ирландия, Литва, Латвия, Исландия и Белгия.

Вчера Украйна и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха меморандум за отпускане на 840 млн. евро за изпълнение на приоритетни проекти през 2023 г. за възстановяване на инфраструктурата.

Африкански лидери обвиниха богатите страни, че ги изоставят заради Украйна

Африкански лидери надигат глас срещу богатите страни, готови да изплатят милиарди долари на Киев, но не изразяващи винаги същата готовн...

Европейският съюз обяви, че ще отпусне 50 млрд. евро на Украйна за следващите 4 години. Целта е да се осигури предвидимо финансиране по пътя на страната към ЕС.

Великобритания обяви мащабен финансов пакет за Киев, включващ гаранции по заеми от Световната банка в размер на 3 милиарда долара. Целта е да се подкрепи икономическата стабилност на нападнатата от Русия страна чрез отблокиране на заеми.

САЩ също се включиха: САЩ обещаха нова голяма помощ за възстановяването на Украйна (ВИДЕО)

Зам.-ръководителят на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски – Ростислав Шурма, вече обяви какъв е планът на Киев за получаване на финансиране от партньорите: Украйна търси 40 милиарда долара за "Зелен план Маршал"

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара, което е три пъти повече от брутния вътрешен продукт на страната. След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. външните спонсори на Киев са налели 59 млрд. долара в Украйна за финансиране на нуждите ѝ.

Лондон иска улеснено влизане на Украйна в НАТО, Румъния също подкрепя Киев

Великобритания би подкрепила Украйна, ако тя успее да прескочи "плана за действие за членство" на НАТО и да се присъедини към Алианса ч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com