"Пас към миналото": Пътят от НАСА до вицешампион на Англия

4359
"Пас към миналото": Пътят от НАСА до вицешампион на Англия
Снимка: Getty Images/ колаж Actualno.com

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.


Едва ли много хора могат да се похвалят, че са работили за НАСА, но в тази спортна история ще ви представим такъв човек! Героят на нашия разказ доказва невалидността на стереотипа, че няма интелигентни футболисти, и затвърждава думите на маестро Андреа Пирло: "Футболът се играе с глава, а краката са само инструмент.“

Историята на Шака Хислоп

Нийл Шака Хислоп е роден в Англия, но има корени, свързани с Тринидад и Тобаго. Започва като нападател в ранна детска възраст. По-късно обаче заема поста под рамките на вратата, защото бил най-високият състезател в своя отбор. Завършва колеж в карибската държава и печели пълна спортна стипендия за университета Хауърд - частна институция, базирана във Вашингтон, с традиции в обучението на малцинствата в САЩ.  Дипломира се с отличие в специалността "Машинно инженерство" и даже кара стаж в НАСА.

Първи професионален клуб на Острова

Следва нов етап в живота на Хислоп. Той събира смелост, оставя семейство и приятели в Щатите, за да подпише професионален договор с Рединг през 1992 година. При "кралските поданици" се превръща в любимец на феновете. Изиграва важна роля в издигането на клуба от третото ниво на английския футбол до ръба на Висшата лига. Стражът привлича интереса на елитния Нюкасъл, който го трансферира през 1995-а.

Шака Хислоп

Стажантът на НАСА става два пъти вицешампион на Англия

С екипа на "свраките" вратарят започва силно, но тежка контузия го оставя дълго време далеч от "зеления килим". Шака Хислоп все пак се връща за последните шест двубоя. През този сезон Нюкасъл изпуска 12 точки преднина и завършва на второ място. През сезон 1996/97 тимът отново се окичва със сребърните медали, а стажантът на НАСА записва солиден брой мачове.

Още от успехите на Хислоп

От 1998 до 2006 година Нийл защитава цветовете на Уест Хям и Портсмут, като при "чуковете" има два престоя. Най-значимите му постижения от този период са включването в "Отбора на годината" на Първа дивизия за сезон 2002/03, когато се представя прекрасно за "помпи", и сребърният медал от ФА Къп с лондонския клуб.

Шака Хислоп

Паметният финал на Уест Хям с Ливърпул за ФА Къп

Хислоп участва във всеки сблъсък на Уест Хям за Купата на Англия, докато отборът си проправя път към финала срещу Ливърпул, запазвайки седем чисти мрежи в 27 срещи. Двубоят за титлата завършва 3:3 в редовното време благодарение на късен изравнителен гол на Стивън Джерард. При 11-метровите наказателни удари стражът спасява дузпа на Сами Хюпия, но това не е достатъчно. Мърсисайдци триумфират.

Шака Хислоп е национален герой на Тринидад и Тобаго

Разказът обаче не спира дотук. Нийл играе за националните селекции както на Англия (до 21 години), така и Тринидад и Тобаго. През 2004 г. обявява, че се оттегля от международния футбол, изтъквайки като причина дългите пътувания до Карибите. По молба на ръководството на националния отбор на Тринидад и Тобаго обаче се завръща, за да помогне в квалификациите за Световното.

Шака Хислоп

Първи мач за островната държава на Мондиал

Островната държава се класира за Мондиала с победа над Бахрейн и попада в група заедно с Швеция, Парагвай и Англия. Шака Хислоп взима участие в първия мач на страната от Световно първенство - равенство 0:0 срещу Швеция. Всички от тима са наградени със златния медал "Чакония" - второто по значимост национално отличие за Тринидад и Тобаго. 

Към настоящия момент 54-годишният Нийл Шака Хислоп работи за спортните новини и предавания на ESPN, където най-често го виждаме като коментатор. Той е живото доказателство, че не бива да се вярва на стереотипи. Страхотен пример за бъдещето поколение, че не е нужно да се оставя образованието на заден план, за да станеш успешен спортист.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ от "Пас към миналото": Обрат срещу 3-ия в света носи първата ATP титла на Григор (ВИДЕО)

 

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Манчестър Сити разгроми Брайтън и крачи уверено към върха (ВИДЕО)

Потвърдено: Ливърпул е в преговори за нов мениджър, който е уверен, че ще наследи Клоп

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Класен финт и перфектна асистенция: Мбапе твори във Франция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят