Доматите ще растат месести и сладки благодарение на тези 2 разтвора

10136
Доматите ще растат месести и сладки благодарение на тези 2 разтвора
Снимка: iStock

Всички градинари искат доматите в градината им не само да растат големи, но и да са месести и сладки. Благодарение на някои техники този резултат е лесно постижим. Не е толкова трудно да се повлияе на вкуса на зеленчука: най-важното е да изберете правилната техника.

2 разтвора за месести и сладки домати

За да "убедите" зеленчуците да станат сладки и вкусни, трябва да извършите поливане със специален разтвор. За да го приготвите, ще трябва да вземете 50 грама фосфатен тор и да го разредите в кофа с вода.

За да могат плодовете да увеличат максимално приятния си захарен вкус, трябва да извършите и пръскане със специален разтвор. Най-добрият компонент за неговото приготвяне е пепелта.

Доматите ще узреят по-бързо и ще са сладки като мед, ако направите това

Ще са необходими 250 ml от компонента. Количеството трябва да се разтвори в десет литра вода и да се изчака най-малко осем часа преди извършване на процедурата. Също така си струва да се отбележи, че торенето на базата на калий и бор има положителен ефект върху вкуса на доматите.

Но не по-малко важно е и правилното поливане. Някога старите градинари са поливали доматените насаждения обилно, но не много често. Опитът на съвременните им колеги обаче противоречи на този подход. Преовлажняването води до воднист вкус, напукване и окапване на плодовете, както и до развитието на гъбични заболявания. Недостатъчното или неравномерно овлажняване в комбинация със засушаване на почвата, води до напукване на плодовете и гниенето им.

Доматените насаждения предпочитат постоянно умерено навлажнена почва, без излишна влага и засушаване. Модерната автоматична система за капково напояване е идеалният начин за поливането им. Насажденията, поливани по два пъти на ден по този метод, имат по-добре развита коренова система и по-рядко боледуват, плодовете им не се напукват и узряват по-равномерно. Ако не разполагате със система за капково напояване, поливайте насажденията с маркуч - използвайте малки количества вода два пъти на ден, сутрин и вечер. Поливайте под корена директно върху мулча. При поливане е важно да избягвате попадането на вода върху ствола, листата и плодовете на - това допринася за развитието на гъбички. 

Още: Грешката, която прави доматите безвкусни - дори опитните градинари я допускат

За да привлечете опрашващи насекоми към доматените насаждения, засадете ярки едногодишни медоносни растения между лехите с тях. Смята се, че най-добрите декоративни съседи на тази култура са монарда , босилек и турта. Те не само привличат пчели и пеперуди, но също така се твърди, че подобряват вкуса на зрелите доматени плодове.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com