Как да се отървем от сляпо куче в градината?

48395
Как да се отървем от сляпо куче в градината?
Снимка: iStock

Слепите кучета са от разреда на гризачите и ядат всякакви кореноплодни растения в градината.

Как да разпознаем сляпо куче?

То е дребно животно с размери 15-35 cм и тегло докъм 700 г. Гризачът получил названието си поради анатомични особености на очите: на мястото им има кожни гънки, покрити с настръхнали косми. Опашката и ушите са недоразвити, а предните крака - малки. Върху устните си също има гънки, които пазят устата от навлизането на пръст. Отличителна черта са 2 големи зъба-резци, стърчащи пред муцуната му.

За разлика от къртиците, които се хранят с насекоми и ларви, вредите от слепите кучета са големи - в дупките им може да бъдат намерени десетки килограми кореноплодни (особено харесват картофи).

Трудно е да се хване сляпо куче, защото постоянно живее под земята, без да изпълзи на повърхността. Изгражда многоетажни дупки с дълбочина над 3 метра и тунели с обща дължина до 400 метра. За извличане на храна и преход към долните нива прави тесни преходни тунели с диаметри 6-12 см. Присъствието му се забелязва по най-горните тунели, които повдигат почвата на десетки метри разстояние.

Обикновено за борба с този вредител се използват разнообразни капани, дори арбалети. Преди да поставите капана, трябва да откриете входна (по-точно: изходна) дупка в свежите купчини пръст. Най-добри в откриването на гризача са ловните кучета.

Домашни средства

Шумовите методи са най-ефикасни, понеже след известно време вредителят „доброволно“ напуска самата градина. За да създадат шум и дискомфорт, се използват:

- железни колчета с метални кутии върху тях;

- стъклени или пластмасови бутилки.

Из градината на различни места се забиват вертикално железни колчета от арматура, високи до 1 м. Върху им се нахлузват метални кутии (кенчета) от сок или бира. Под въздействието на вятъра те създават дрънчене и постоянен шум, възприеман от гризача като сигнал за близка опасност.

Как да изгоним къртица от градината

Празни бутилки се вкопават под ъгъл в земята. Гърлата им остават на 4-5 см над повърхността. Този метод е особено ефективен, ако се съобразите с обичайната посока на вятъра в дадената зона и заравяте бутилките гърла, насочени към него. Тогава шумовите ефекти се появяват по-често, което ускорява бързото прогонване на вредителя.

Друг начин за използване на бутилки против сляпо куче: разрязвате пластмасова бутилка и я огъвате по специален начин, прокарвате тел през нея. Краят на телта се заравя, а вътре в самата бутилка се поставя метално топче. Заради поривите на вятъра топчето създава шумове, които плашат вредителя.

Някои градинари изсипват зловонни отпадъци в дупките, наливат керосин и всякакви други миризливи препарати. Но тяхната ефективност е сравнително ниска.

Сляпото куче не понася миризма на пащърнак. По тази причина е препоръчително да го засадите по периметъра на градината и на няколко реда в центъра. Сортовете с дълги корени се подбират така, че животното да се натъкне на тях при движението си под земята.

Някои градинари вкопават метална мрежа по периметъра на градината на дълбочина 0.5 метра - което се смята, че е добър метод за защита на мястото от вредителя.

Катранът е ефективен народен лек. Разрежда се във вода (30 мл на кофа вода), в разтвора накисвате дървени пръчки и ги поставят на местата, където е забелязано сляпо куче. То не понася миризмата на катран и си тръгва. Такава обработка е достатъчна за един сезон. Догодина трябва да се повтори.

Същите методи се използват и за прогонване на къртици. Борбата не винаги е успешна, затова се препоръчва използването на няколко метода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Защо листата на доматите пожълтяват?

Как да определим на колко дни да поливаме доматите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com