Как доматите издават липса на азот и калций?

33447
Как доматите издават липса на азот и калций?
Снимка: iStock

Балансираният химичен състав на почвите е най-важният фактор за правилното развитие на растенията, включително и на доматите.

Неговото нарушение може да се разбере по външния вид на растенията. Доматените насаждения реагират най-остро на нивата на азот и калций.

По какво се познава дефицитът на калций и азот по доматите?

Азотът е важен елемент за растежа и развитието на растенията. Влиза в състава на протеини, ензими, витамини, хлорофил, нуклеинови киселини и други органични съединения. Дефицитът на азот при доматите се проявява под формата на слабо разклоняване на стъблото, малки листа със светлозелен цвят, забавен цъфтеж и плододаване. Разсадът с липса на азот расте бавно, има тънки стъбла, малки листа с бледозелен цвят. Излишъкът от азот води до активен растеж на зелена маса в доматите в ущърб на цъфтежа и плододаването. Долните листа стават тъмнозелени, растенията се угояват.

Билките, които трябва да засадите до доматите

Калцият е необходим на доматите за нормален растеж и развитие на кореновата система, укрепване на клетъчните стени, повишаване на устойчивостта към болести и вредители. Този метал подобрява вкуса на плодовете, предпазва ги от напукване и насърчава дългосрочното им съхранение. Липсата на калций в доматите се проявява под формата на гниене на края на цъфтежа, пожълтяване на горните листа, смърт на точката на растеж и бавен растеж на издънките. При остър дефицит на калций растението може да умре.

За да се премахне дефицитът на азот, е необходимо да растението да се тори с комплексен тор с преобладаване на азот. Можете да използвате амониев нитрат (20-30 грама на 10 литра вода) или урея (една супена лъжица на 10 литра вода). Торенето се извършва след поливане, сутрин или вечер. След прилагане на торове почвата се разкопава.

Ако доматите имат твърде много азот, спрете прилагането на азотни торове и поливайте обилно, за да отмиете азота от почвата. Препоръчва се също да се извърши листно подхранване с калиев сулфат (една чаена лъжичка на 10 литра вода). Пръскането се извършва рано сутрин или вечер.

За да се елиминира недостигът на калций при доматите, е необходимо да се извърши листно подхранване с разтвор на калциев нитрат (20 грама на 10 литра вода) или калциев сулфат (една супена лъжица на 10 литра вода). Пръскането се извършва сутрин или вечер. За предпазване от гниене на края на цветовете плодовете се пръскат с разтвор на калциев нитрат (една чаена лъжичка на литър вода) два пъти - в периода на образуване и узряване на плодовете.

За да избегнете необходимостта от спешни мерки, най-добре е да добавите калций в почвата през есента заедно с други сезонни торове.

Какво да правите, ако цветовете на доматите падат

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се отглежда банан в двора

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

Как да си отгледаме дафинов лист в двора

Кога се берат листа от малина

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Направете това през юни, за да цъфтят дълго и пищно розите

Кога е най-добре да се вадят първите картофи?

Идеалният тор за пипера през юни е този

Пръскане на доматите с чесън - кога и как се прави

Поръсете лехите на лука с това през юни за богата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се отглежда банан в двора
Как се отглежда банан в двора

Банановото дърво е истинско чудо на природата, което може да придаде екзотичен блясък на вашия дом или градина. Въпреки че обикновено ги наричаме...