Кои са най-ранните сортове домати

29179
Кои са най-ранните сортове домати
Снимка: iStock

За да получите обилна и вкусна реколта от домати във вашата градина, е важно внимателно да изберете сорт, който отговаря на климата, почвените условия и методите на отглеждане.

Доматите са една от най-популярните и любими култури сред градинарите. От детството сме свикнали с техния вкус и аромат и отглеждането им в градината е приятно занимание.

Особено внимание трябва да се обърне на избора на ранни сортове, които позволяват първите плодове да узреят в началото на лятото, през юни или юли. Тези сортове предлагат редица предимства.

Торене на доматите със сода - кога и как се прави

Предимствата на ранните сортове домати включват бързо узряване, което ви позволява да се насладите на пресни домати в началото на сезона, когато са най-ценни. Такива домати се характеризират с висок добив и устойчивост при неблагоприятни климатични условия като студ, суша, вятър или дъжд.

В допълнение, ранните сортове домати често са устойчиви на болести и вредители, което значително улеснява грижите за растенията и намалява риска от заболявания. Това е важно за градинарите.

Най-ранните сортове домати

Аврора (Aurora F1) - ултра-ранен хибрид, подходящ за открит терен. Отличава се с ниско растящ храст, който изисква залагане и умерено прищипване. Устойчив на алтернария и вирус на тютюнева мозайка. Времето на зреене е 75-85 дни, добивът е 3-5 кг на храст.

Алфа - ранно узряващ сорт, идеален за открит терен. Нискорастящ храст, който изисква премахване на издънките. Характеризира се с ниска поддръжка и се отглежда в различни региони. Времето на зреене е 90-95 дни, добивът е 3-4 кг на храст.

Талисман - храстът е средно голям и изисква заграждане и прищипване. Устойчив на температурни промени, суша, вятър и повечето болести. Периодът на зреене е 85-90 дни, добивът е 4-6 кг от растение.

Хепинет - ранен холандски сорт за открит терен. Ниско растящ храст, който не изисква прищипване. Устойчив на гниене, тютюнева мозайка, късна болест и други заболявания. Времето на зреене е 80-85 дни, добивът е 2-3 кг на храст.

Космонавт Волков - подходящ за открит терен. Висок храст, който изисква прищипване. Устойчив на късна болест, гниене в края на цъфтежа, тютюнева мозайка и други заболявания. Периодът на зреене е 85-95 дни, добивът е 5-7 кг от растение.

Дебют - ранен сорт за открит терен. Средно голям храст, изискващ прищипване. Устойчив на мана и мозайка. Времето на зреене е 85-90 дни, добивът е 4-6 кг на храст.

Балконско чудо - отличен избор за отглеждане в саксии на балкони. Храст джудже (до 30-40 см височина), който не изисква прищипване. Растението е непретенциозно, устойчиво на неблагоприятни условия и не изисква специални грижи. Времето на зреене е 80-85 дни, добивът е 1-2 кг на храст.

Сибирска звезда - ранен сорт за открит терен. Нискорастящ, не изисква опора или прищипване. Устойчив на студ, суша, вятър и повечето болести. Времето на зреене е 80-85 дни, добивът е 2-3 кг от растение.

Кармело - сорт от френска селекция за открит терен. Средно голям храст, който изисква прикрепване към опора и прищипване. Устойчив на вертицилиум, фузариум, тютюнева мозайка. Периодът на зреене е 85-90 дни, добивът е 4-5 кг на растение.

"Дядо Коледа" - ранни домати от холандска селекция за открит терен. Ниско растящ храст, който не изисква прищипване. Устойчив на вертицилиум, фузариум, тютюнева мозайка и други заболявания. Периодът на зреене е 80-85 дни, добивът е 2-3 кг от растение.

Торене на доматите с пепел - кога и как се прави

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Напръскайте още сега с това и цяло лято ще забравите за листните въшки

Как да отгледате буен и ароматен копър: съвети от опитни градинари

Как да водим успешно борбата със синята китка по доматите?

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com