Внимавайте при отглеждането на петунията през зимата – правете това

10927
Внимавайте при отглеждането на петунията през зимата – правете това
Снимка: iStock

Петуниите са икономично решение за цветната градина и дома ви, което ги превръща в ароматна цветна приказка, но са трудни за отглеждане през зимата. Петуниите са капризни, като това в съчетание с тропическия им произход изправя градинарите пред истинско предизвикателство, когато стане въпрос за отглеждането на петунията през зимата. Начинаещите градинари, както и любителите на цветята, които са украсили градините си с изящното растение, трескаво търсят информация, трикове и правила за отглеждането на петунията през зимата, за да я съхранят до пролетта. Поради трудностите, свързани с отглеждането на петунията през зимата, нуждата от топлина и светлина, както и от хидратация с топла вода, много любители на цветето, засадили го в градините си, го изкореняват през късната есен и засаждат нови петунии през пролетта. Това не е необходимо, може да оглеждате петуниите като многогодишни цветя, ако знаете как.

Не е нужно да сте градинари – петунията се отглежда лесно

Отглеждането на петунията през зимата – правете това

1. Приберете петуниите на закрито в дома си или в специално пригодено помещение в саксии, за да ги запазите за пролетта. Ако се спрете на това решение за отглеждането на петунията през зимата, имайте предвид, че следва стъблата да се отрязват с 90 процента, като в този случай резниците се използват за по-нататъшно отглеждане на сорта. Помещението следва да е правилно избрано – топлината и светлината са важни, петунията не може да бъде отглеждана през студения сезон в мразовитата и тъмна изба под земята. Най-подходящата температура е между 10 и 15 градуса, а осигуряването на допълнителна светлина в повечето случаи не е необходимо, ако има достатъчно прозорци, през които прониква естествена. Ако такива лисват, изкуственото допълнително и специално осветление е решение. Имайте предвид и че ако поддържате твърде висока температура, петунията най-вероятно няма да оцелее. Същото важи и за температурите под 0 градуса. Те са пагубни за растението.

Как се отглежда петуния и какво лекува

2. Осигурете оптимална влажност на въздуха. Отопляваното помещение с твърде сух въздух е опасно за цветето и е възможно то да не оцелее. Осигурете влажност от около 80%.

3. По отношение на поливането при отглеждането на петунията през зимата също е необходимо да сте внимателни и да откриете златната среда. Прекомерното поливане е пагубно, но не бива и да оставяте цветята съвсем без вода, почвата не трябва да пресъхва и да се напуква – това може чудесно да ви е ориентира кога е време за зимно поливане.

Важен съвет за лятото, ако имате петунии вкъщи

4. Хранене на растенията през зимата не се изисква, може спокойно да отложите този момент за пролетта.

Какво друго следва да знаете при отглеждането на петунията през зимата?

  • Ако изберете да съхраните цветята, изваждайки ги от градината и засаждайки ги в саксии като стайни растения за зимата, имайте предвид, че растението ще цъфти по-малко през зимата, както и че има риск от вредители и увреждане на цветето.
  • Ако изберете да съхраните петуниите чрез резници през зимата, ще се радвате на издръжливо и обилно цъфтящо растение през пролетта. Резниците се осигуряват в късната есен, преди да замръзнат растенията. Те се вкореняват в земята или във вода. Отглеждането на резници е лесно, тъй като не се нуждаят от особени грижи през зимата – нито от много поливане, нито от подхранване. Резниците ще ви спестят покупката на семена за нови петунии. Освен това те ще цъфтят много повече и по-красиво, отколкото ако засадите през пролетта семена. Спестяват и от бюджета ви, макар да е изгодна петунията, защо да купувате всяка година нови семена, ако може да съхраните растенията си чрез резници и да се радвате на много по-добри резултати, отколкото ако посявате семена. 

Следвайки тези съвети и стъпки за отглеждането на петунията през зимата, ще се гордеете с градината си през пролетта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com