Засадете това на мястото на картофите и ще забравите за плевелите

8878
Засадете това на мястото на картофите и ще забравите за плевелите
Снимка: iStock

Средата на есента наближава и много градинари вече са прибрали реколтата от картофи. Но в случая не трябва да се пренебрегва подхранването на почвата, която очевидно е изтощена след прибирането на картофената реколта.

През есента е препоръчително да засадите зелен тор на това място. В противен случай почвата може да остане изтощена и уязвима за плевели. За целта е най-добре да засадите синап, лупина или грах в картофените лехи.

Какви зелени торове трябва да се засадят след картофите?

Отличен вариант е синапът. Благодарение на този „зелен тор“ ще се компенсира дефицитът на много важни микроелементи в почвата. На първо място, калий.

Кори от картофи - кога и как ги използват опитните градинари

Лупината също би била добър избор. Използването на това растение гарантира навлизането на достатъчно количество азот в почвената покривка.

Грахът също ще се справи добре с тази задача: корените на това бобово растение проникват на значителна дълбочина, поради което азотният компонент се натрупва. В резултат на това същият елемент ще се появи в почвата, след като в нея попадне зелена материя.

Използването на зелено торене не означава, че не трябва да се прилагат торове. През есента, след събиране на грудките от картофените лехи, трябва да използвате не само „органични вещества“, но и минерални торове. В първия случай добър вариант са неизгорелите дървесни остатъци, а във втория - калиевия сулфат.

Зеленото торене повишава плодородието на почвата. Зеленият тор се включва в състава на почвата повърхностно, създавайки компост без усилие. Зелените торове се превръщат в хранителна среда за почвени микроорганизми. Те подобряват структурата на почвата – отразяват се положително на тежките глинени почви и подобрят газообмена им. Леките песъчливи почви, напротив, ги предпазват от разпадане, задържат влагата и ги обогатяват с хранителни вещества.

Когато загубят надземната си част, зелените торове спират да растат и умират. Кореновата система механично подобрява структурата на почвата, а обменът на почвен газ се подобрява чрез получените коренови каналчета. Подземните части на растенията стават храна не само за микроорганизмите. Земните червеи ядат органична материя и произвеждат компост. Колкото повече храна има в почвата, толкова повече полезни червеи и микроорганизми живеят в нея.

Бързият растеж и обилната зелена маса предотвратяват растежа на плевелите. Плевелите могат да покълнат, но умират поради конкуренция със зелен тор.

Зелените култури предотвратяват изветрянето, ерозията и изсушаването на почвата , тъй като имат мощна, разклонена коренова система. При липса на култивирани растения почвата е надеждно защитена от негативни влияния.

В зависимост от избраната култура за зелено торене могат да се постигнат допълнителни ползи. Някои от зелените торове са медоносни растения , други отблъскват вредители и са устойчиви на болести .

Още: Как задължително се съхраняват картофите през зимата?
 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com