X
 
 

Лекари от Бургас спасиха живота на 11-годишно момиче, загубило 3 литра кръв след инцидент

12085 0
Лекари от Бургас спасиха живота на 11-годишно момиче, загубило 3 литра кръв след инцидент
Снимка: УМБАЛ Бургас
Тежка операция, която е продължила пет часа, спаси живота на 11-годишно момиче. Тя е извършена от съдови хирурзи на Бургаската многопрофилна болница. Причина за интервенцията е битов инцидент, при който стъкло пада върху крака на детето и прерязва главната бедрена артерия и вена.

Заради изгубеното голямо количество кръв, момичето изпада в безсъзнание. Екип на „Спешно отделение“ е предупреден и реагира веднага, а съдовите хирурзи са извикани в болницата.

Д-р Борислав Тръпчев, д-р Христо Стефанов и анестезиологът д-р Милена Минева оперират детето, като се борят не само за неговия живот, но и да спасят крака му.

„Спасяването на живота й беше въпрос на няколко минути. Още малко забавяне щеше да е фатално. Кръвозагубата беше много голяма – около 3 литра, което е половината от кръвта в човешкото тяло. При подобна кръвозагуба в организма могат да настъпят необратими промени, затова трябва да се действа бързо. Никога не бива човек, загубил много кръв, да чака вкъщи, да не търси лекарска помощ. Целта на операцията беше да съхраним крака , да избегнем ампутация. Успяхме да зашием артерията, да възстановим кръвотока. Беше трудно, продължително, но се радваме, че усилията ни не са били напразни“, разказва д-р Тръпчев.

Родителите на момичето са изключително признателни за професионализма, бързата реакция и готовността на лекарите:

„Ние сме изключително доволни и благодарим на всички екипи за точността, бързината и професионализма при спасяването на нашата дъщеря Наталия. Абсолютно всички – от линейката, до всички служители на УМБАЛ Бургас, действаха точно и професионално“, казва благодарният баща Пламен Люцканов.

Наталия вече е в дома си, където лечението и рехабилитацията продължават.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално