Дефицит на най-важния витамин: Лекар разкри кои симптоми го издават

37317
Дефицит на най-важния витамин: Лекар разкри кои симптоми го издават
Снимка: iStock

Много хора са изложени на риск от ниски нива на витамин Д, особено през зимните месеци, когато 30-40 процента от всички възрастови групи се считат за дефицитни на това вещество.

Руският диетолог д-р Лана Белява разкри кои са симптомите, които го издават. Те включват умора, лошо настроение, влошено орално здраве, болки в костите и мускулите, чести неразположения и стомашни проблеми.

Симптоми за дефицит на витамин Д

„Неотдавнашен преглед на изследвания показва, че добавянето на витамин Д може да има значителен ефект върху намаляването на умората при хора с множествена склероза (автоимунно заболяване, което води до набор от симптоми, като умората е най-честата)“, казва диетологът Лана Беляева.

Витаминът, който е най-важен за жените над 50 години

Повишен брой рецептори за усвояването на това хранително вещество присъстват в областите на мозъка, свързани с регулирането на настроението.

„Проучванията показват, че хората с депресия имат по-ниски нива в сравнение със здравите хора“, казва още експертът.

Докато мнозина са наясно с важността на калция за здравето на зъбите, малцина са наясно, че за усвояването на калция са необходими оптимални нива на коментираното в тази статия хранително вещество. То играе ключова роля в минерализацията на костите и зъбите. Също така е от значение и за здравето на опорно-двигателния апарат.

 

Ниските му нива причиняват намалена абсорбция на калций, което от своя страна може да причини освобождаването на паратиреоиден хормон – той насърчава костната резорбция и в крайна сметка води до костна загуба или омекване на костите.

„Причините за мускулни болки могат да бъдат различни. Въпреки това, доказателствата сочат, че дефицитът на коментираното хранително вещество може да бъде потенциална причина. Резултатите от преглед на проучвания, включващи повече от 3000 участници, показват, че добавките с него могат да играят роля при лечението на хронична болка“, казва още лекарят. 

Друга роля на коментираното хранително вещство, с която хората може би са по-малко запознати, е значението му за здравето на червата. Изследванията показват, че оптималният му статус играе важна роля в поддържането на чревния баланс чрез много регулаторни действия, включително модулиране на чревната микробиота. 

Доказано е, че приемът му намалява броя на вредните бактерии и увеличава броя на полезните бактерии в горната част на храносмилателния тракт. 

„Последните изследвания също показват, че добавките с живи бактерии могат от своя страна да увеличат експресията и активността на рецепторите на витамин D, което води до повишените му нива в човешкото тяло“, казва диетологът.

Още: Лекар: Това е най-важният витамин за хората над 50 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com