Храни против бръчки: Яжте ги редовно, за да забавите стареенето

6540
Храни против бръчки: Яжте ги редовно, за да забавите стареенето
Снимка: iStock

Вечният въпрос е "Как да удължим младостта и да спрем стареенето?" не губи своята актуалност най-вече сред дамите, които искат да спрат или поне да забавят появата на бръчки. И въпреки че съществуват най-различни процедури и пластична хирургия бележи напредък, най-добрата превенция е правилното хранене.

Диетологът Софи Тротман споделя пред The Sun кои храни имат подмладяващ ефект. Те включват мазна риба, авокадо и сладък картоф.

Храни против бръчки

На първо място в този списък е мазната риба.

„Всичко е свързано с омега-3 мастни киселини. Този полезен елемент, който прави кожата по-еластична и предотвратява появата на признаци на стареене върху кожата, може да се намери в сьомгата, скумрията, херингата и сардината“, съобщава експертът.

Стрита на прах портокалова кора прави чудеса с кожата, а бръчките намаляват

Омега-3 киселините "почистват" стените на кръвоносните съдове от излишния "лош" холестерол, предотвратявайки образуването на "холестеролни плаки". Подобряват вискозитета на кръвта и нормализират кръвното налягане. Повишават нивото на "добрия" холестерол - HDL (липопротеин с висока плътност). Укрепват стените на кръвоносните съдове, което ги прави еластични. Те намаляват концентрацията на хомоцистеин (аминокиселина, която, натрупайки се в тялото, започва да "атакува" вътрешните стени на артериите, а това води до образуването на кръвни съсиреци). Всички тези отличителни свойства на Омега-3 намаляват риска от развитие на атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инсулт, миокарден инфаркт и тромбоза. Витамин D в рибеното масло е надежден защитник на кръвоносните съдове, предотвратява заплахата от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

На второ място в класацията на храните против стареене е авокадото.

„Плодът овлажнява кожата, прави я по-еластична и предпазва от окислително увреждане“, казва диетологът.

За хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания и склонни към запек, този плод е особено полезен. Половин авокадо съдържа 7 грама фибри, което е почти 30% от дневната ви норма. Благодарение на диетичните фибри състоянието на червата се подобрява, тъй като те служат като хранителна среда за полезни бактерии.

Липсата на холестерол в авокадото, както и високото съдържание на мононенаситени мастни киселини спомагат за намаляване на нивата на общия холестерол, както и на кръвната захар. Яденето на малко количество от този плод периодично е полезно за хора със сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Експертът също така съветва да включите в диетата си сладки картофи, които според нея правят кожата по-сияйна, както и горски плодове, ядки и семена.

Кореноплодът съдържа голямо количество микроелементи, витамини и нишесте. Използва се като ефективно средство при възпалителни процеси на стомашно-чревния тракт. Сладките картофи също се считат за „женска“ храна, защото съдържат високи нива на прогестерон.

Основните компоненти в състава им, които са от полза за тялото, са прости и сложни въглехидрати, бета-каротин, фибри, калий, аскорбинова киселина, витамини от група В

Още: Тайната на младата кожа - яжте всеки ден по 2 лъжици от това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com