Храните, които трябва да ядете на закуска, за да се избавите от високото кръвно, проблемите със зрението и паметта

30549
Храните, които трябва да ядете на закуска, за да се избавите от високото кръвно, проблемите със зрението и паметта
Снимка: iStock

Чували ли сте поговорката „Закусвай като крал, вечеряй като принц и вечеряй като бедняк“? Закуската наистина е най-важното хранене за деня, така че е важно да включите правилните съставки в сутрешното си хранене.

Закуската осигурява на тялото енергията и хранителните вещества, от които се нуждае през целия ден, така че яденето на мазни, солени или сладки съставки увеличава риска от запушване на артериите и носи повече вреда, отколкото полза.

Ето списък с 8 здравословни храни, които да включите в закуската си, за да я направите мощна и богата на хранителни вещества.

8 храни, които трябва да ядете на закуска за нормализиране на кръвното 

1. Плодове - те са богати на витамини, минерали, фибри, вода и антиоксиданти. Консумацията им ще повиши имунитета ви и ще ви накара да се почувствате отпочинали, концентрирани и готови за активен ден. Яжте ги под формата на салата или смути.

Храните, които всички мислим за здравословни, но всъщност те не са

2. Горски плодове - те са богати на антиоксиданти: ягоди, боровинки, и малини, могат да понижат нивата на холестерола в кръвта, да пречистят кръвта, да подобрят сърдечната функция, да забавят стареенето и да подобрят кожата. Малко количество горски плодове е достатъчно, за да добавите необходимия здравословен и енергичен тласък на вашето тяло.

3. Яйца - те винаги са добра идея, тъй като са вкусни и богати на протеини и калций. Тези свойства на яйцата помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и намаляват риска от сърдечни заболявания. Яйчният жълтък е пълен с антиоксиданти, които подобряват зрението и подобряват функцията на черния дроб, сърцето и мозъка.

4. Кисело мляко - то е богато на калций и пробиотици. Киселото мляко помага за балансиране на нивата на pH, стимулира растежа на добри бактерии в червата, засилва метаболизма, намалява риска от рак на гърдата и подобрява състоянието на кожата. Добавянето на мед и плодове към него е страхотна комбинация за закуска.

Това са най-добрите храни за подобряване на паметта, яжте поне 2 от тях всеки ден

5. Извара - тя е богата на протеини, калций и пробиотици, които укрепват костите, възстановяват увредените телесни клетки, повишават метаболизма и контролират апетита.

6. Ядки - те са един от най-добрите начини да си набавите основния витамин Е и мастни киселини, които помагат за намаляване на щетите от свободните радикали, пречистват кръвта, намаляват възпалението, понижават кръвната захар, насърчават здравето на сърцето и укрепват космените фоликули, подобряват зрението и паметта. Можете да ги ядете самостоятелно или да ги добавяте към храната.

7. Овесена каша - тя е богата на фибри и е ефективна за поддържане на здрав храносмилателен тракт. Овесът ефективно регулира нивата на холестерола и понижава кръвното налягане. Смесете овесени ядки със семена от чиа и мед за пълноценна и вкусна закуска.

Лекар: Започнете да ядете тези храни през пролетта, за да отслабнете до лятото

8. Семената от чиа - те са отличен източник на фибри, които балансират червата и насърчават здравата храносмилателна система. Те също така регулират нивата на кръвната захар и кръвното налягане, предпазват клетките на тялото и възстановяват щетите на клетъчно ниво. В комбинация с горски плодове и кисело мляко семената от чиа са вкусна и питателна закуска, която предпазва от когнитивен спад и проблеми със зрението.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com