Кое грозде е най-полезно - бяло, червено или черно

21586
Кое грозде е най-полезно - бяло, червено или черно
Снимка: iStock

Знаете ли кой вид грозде е най-подходящ за вас и кой предлага най-много ползи за здравето: бяло, черно или червено грозде?

Този популярен плод и се предлага в много различни разновидности, всеки със собствен уникален вкус и хранителни предимства. Въпреки че всеки вид предлага ползи за здравето, има леки разлики в техните хранителни профили, които правят някои сортове по-полезни от други.

Кой цвят грозде е най-здравословен?

Докато и трите сорта предлагат сходни хранителни ползи, черните и червените плодове съдържат ресвератрол, което ги отличава от зелените сортове.

Известно е, че черните и червените разновидности съдържат три вида полифеноли, наречени фенолна киселина, флавоноиди и ресвератрол. Следователно те могат да предложат малко повече ползи за здравето от зеленото грозде.

За кои хора гроздето НЕ е полезно

Зеленото, известно още като бяло или жълто грозде, е най-често консумираният сорт. То има сладък и тръпчив вкус и се използва в различни рецепти, включително салати, смутита и печива. Според изследване една чаша от него съдържа приблизително 104 калории, 1,4 грама протеин, 0,2 грама мазнини и 27,3 грама въглехидрати. Диетологът казва, че зеленото грозде също е добър източник на витамин С, витамин К и калий. Витамин С е антиоксидант, който поддържа имунната функция и здравето на кожата, докато витамин К играе ключова роля в съсирването на кръвта и здравето на костите. Калият е важен за регулиране на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърцето, пише Healthshots.

грозде

Черните или лилавите сортове са сладки и сочни. Често се използват при производството на червено вино поради високото съдържание на танини, които придават характерен вкус на виното.

Една чаша от зърната на този плод съдържа приблизително 104 калории, 1,1 грама протеин, 0,2 грама мазнини и 27,3 грама въглехидрати. Тази разновидност също е здравословна, защото е добър източник на витамин С и витамин К, подобно на белите сортове. Но в случая тъмните плодове имат едно съществено предимство - съдържат ресвератрол, мощен антиоксидант, който е свързан с различни ползи за здравето.

Червеното грозде, известно още като червено или бургундско, има сладък и леко кисел вкус и обикновено се използва в плодови салати, конфитюри и желета. Използват се и при производството на червено вино. Една чаша от този плод съдържа приблизително 104 калории, 1,1 грама протеин, 0,2 грама мазнини и 27,3 грама въглехидрати. Тази разновидност е добър източник на витамин С, витамин К и ресвератрол.

Още: Грозде: Какво се случва с холестерола, когато ядете този плод

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com