Лекар: Изтръпване и болка в ръката нощно време - до колко опасен е този необичаен симптом ?

17596
Лекар: Изтръпване и болка в ръката нощно време - до колко опасен е този необичаен симптом ?
Снимка: iStock

На доста хора им се случва да усетят изтръпване и болка в ръката нощно време. Това е т.нар. Синдром на карпалния тунел/канал. Най-често се среща при хора на средна възраст, но не е изключено да го имат и по-млади и по-възрастни мъже и жени. Ако не се предприеме лечение или се забави поставянето на правилна диагноза, това може да доведе до временно или дълготрайно нарушаване на работоспособността на засегнатия крайник. Статистиката показва, че представителките на нежния пол по-често страдат от този синдром.

Около 4% от хората, които се оплакват от болка в областта на китката, намалена фина моторика и чувство на сърбеж или изтръпване, се диагностицират със Синдром на карпалния тунел.

Диагнозата не се поставя лесно, защото има най-различни причини, които могат да доведат до сходна симптоматика. Това е налага прецизност при диференцията на здравословното състояние, като тази прецизност се изразява с използване на редица функционални изследвания и образни изследвания, които да изключат неправилни диагнози.

Лекар разкри защо ръцете могат изтръпват

Дори симптомите да се усещат основно в областта на китката, хубаво е да се изследва цялата ръка, включително областта на врата, рамото, лакътя и китката. Така се изключва възможността за т.нар. предадена болка, когато проблемът е в един участък на ръката, а симптомите се усещат в друг.

При диференциалната диагноза на Синдрома на карпалния канал влизат карпометакарпалния артрит на палеца, при който симптомите са затруднено и болезнено движение на палеца, но болката може да преминава и към областта на карпалния канал. Препоръчително е да се направи рентгенова снимка, за да се види причината за това състояние. По преценка на лекаря може да се приложи и Гринд тест, при който се провокира болезненост в основата на палеца.

При цервикалната радикулопатия симптомите са болка в шията, както и изтръпване на палеца и показалеца. При Синдром на карпалния канал изтръпването на пръстите включва и средния пръст, както и радиалната част на безименния. Възможно е да има и други клинични състояния като периферна невропатия, вследствие на усложнения при захарен диабет, пронаторен синдром, при който има болка в предмишницата, загуба на сетивността на тенара, екстензия на китката и др.

Изтръпване на краката през нощта - лекар разкри какво означава

Синдромът на Рейно също може да бъде част от диференциалната диагноза. При него е характерно при излагане на ниски температури да има типична промяна в цвета на кожата на ръцете. При улнарна компресионна невропатия, въпреки че може да има припокриване с положителен Тинел тест, е налице и при Синдром на карпалния тунел, наблюдава се още парестезии – това е изтръпване и мравучкане в малкия и безименния пръст.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com