Лекар: Каква е връзката между витамин D и рак на простатата?

3979
Лекар: Каква е връзката между витамин D и рак на простатата?

Витамин D е важен за имунната система, здравето на мускулите и клетъчния растеж. Също така той може да забави прогресията на рака на простата. Според някои проучвания витамин D може да намали риска или тежестта от рак на простата. Витаминът може да наруши растежа на рака и това е доказано. Спорно е обаче за ролята на витамин D при лечението на рак на простата.

Според някои проучвания високите дози витамин D могат да подобрят резултатите от лечението на рак на простатата. Други обаче не намират такава връзка. Трябва да се подчертае, че витаминът не бива да бъде използван за заместване на стандартните лечения за рак на простатата.

Полезен ли е витамин D при рак на простатата?

Организмът разгражда витамина до съединението калцитриол, което според няколко проучвания може да забави растежа на раковите заболявания. Голяма част от тези изследвания обаче са извършени върху ракови клетки в лаборатория или при животни, а не при хора.

Лекар: Липсата на витамин D увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания

Витамин D има важна роля за имунитета. Дефицитът му може да доведе до възпаление, което е рисков фактор за множество заболявания.

Направено преди няколко години проучване показва, че мъжете с рак на простатната жлеза имат по-ниски нива на витамин D в кръвта. Също така те установили, че ракът на простатата е по-тежък при пациенти с най-ниски нива на витамина. Това показва, че витамин D има роля при рака на простатата и може да предотврати или забави растежа на раковите клетки, но не показва дали добавките с витамина имат благоприятен ефект върху заболяването. Въпреки това някои проучвания са установили, че витамин D има връзка с по-ниски нива на простатно-специфичния антиген – това е протеин, който се произвежда от клетките на простатата и повишените му нива могат да показват възможното наличие на раково заболяване.

Противоречивите проучвания и констатации от различни изследвания не дават възможност да бъдат направени твърди заключения относно ползите от витамин D. Има обаче доказателства, че витаминът може да помогне на мъже с рак на простатата, които са подложени на хормонална терапия, която може да намали минералната плътност на костите. Калцият и витамин D спомагат за намаляване риска от фрактури на костите и развитие на остеопороза.

Откъде да си набавим витамин D?

Слънцето е най-добрият източник на този витамин. От 5 до 30 минути на ден през най-слънчевите часове са напълно достатъчни човек да си набави нужното количество витамин D. Не се излагайте на слънце обаче между 13 и 17 часа, защото тогава слънчевите лъчи не са полезни и може да се увеличи риска от развитие на рак на кожата. Какви други източници на витамин D има?

Внимавайте с витамин D - вижте какви може да са последствията от предозирането

  • Телешки черен дроб и жълтъци.
  • Портокалов сок.
  • Ядки и семена.
  • Обогатени млечни продукти.
  • Обогатени зърнени храни.

Хранителните добавки също може да повишат нивата на витамин D, като препоръчителният дневен прием за мъже между 50 и 70-годишна възраст е 15 микрограма(mcg) или 600 международни единици (IU). За мъже над 70 години са необходими 20 mcg или 800 IU.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com