Лекар: Плодовете, които диабетиците могат да консумират без притеснения

40089
Лекар: Плодовете, които диабетиците могат да консумират без притеснения
Снимка: iStock

Диабетът е хронично заболяване, при което панкреасът не произвежда достатъчно количество инсулин или човек има инсулинова резистентност. Това може да доведе до повишаване на кръвната захар – хипергликемия. Когато панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, кръвната захар се повишава. Инсулинът е хормон, който намалява кръвната захар, като води до навлизането ѝ в клетките на органите и осигуряване на нужното количество енергия за тяхното правилно функциониране.

За съжаление, не са малко хората, които страдат от диабет. Това е заболяване, което до голяма степен зависи от приема на захари и въглехидрати. Не е нужно напълно да ги изключвате от своето меню, защото това може да нанесе повече вреди, отколкото ползи. По-скоро лекарите съветват да се изключат храните с висок гликемичен индекс, които съдържат голямо количество захари.

Захари обаче няма само в сладкишите, те се срещат в естествената им форма и в плодовете. Затова хората, които страдат от диабет, трябва да бъдат внимателни какви плодове консумират, за да контролират своята кръвна захар и болестта.

Тези хора са с повишен риск от диабет

Разбира се, всеки плод съдържа различно количество захари. Сред тях някои са с по-нисък гликемичен индекс и не предизвикват бърз и рязък скок в кръвната захар.

Вижте какви плодове диабетиците могат да консумират, без да се притесняват:

Ябълки – те са изключително богати на фибри, като повечето сортове са със среден гликемичен индекс, което ги прави подходящи за хора с диабет. Колкото по-зелен сорт е ябълката, толкова по-малко захари съдържа.

Портокали – те също са богати на фибри и са основен източник на витамин С – антиоксидант, който е важен както за имунната система, така и за нормалното делене на клетките, подобряване усвояването на захарите и поддържането на глюкозата в кръвта стабилна.

Лимони – те са бедни на захар и това ги прави подходящи за диабетиците. Хората с диабет могат да ги консумират спокойно. Също така лимоните са богати на витамин С, което е важно за имунната система.

Череши – те са сладки, но въпреки това не са забранени за диабетиците. Имат нисък до среден гликемичен индекс и затова са подходящи за поддържането на кръвната захар в здравословни граници. Черешите са богати на фибри и антиоксиданти, които подобряват чувствителността на клетките към инсулина.

Грейпфрут – този горчив плод съдържа фибри и антиоксиданти и е много добър източник на витамин С. Неговият горчив вкус показва, че е беден на захари и това го прави изключително подходящ за хората с диабет.

Лекар разкри вредна ли е солта за диабетиците

Круши – те са богати на фибри и витамин, сред които А, В, С и Е. Фибрите успешно контролират повишаването на кръвната захар и подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което е важен фактор за контрола на болестта диабет.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com