Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този сок чисти кръвта от холестерол и токсини, пийте го между храненията

10 юли 2024, 17:24 часа

Руският диетолог д-р Полина Журавлева споделя, че сокът от цвекло почиства кръвта от натрупването на лош холестерол. Диетологът споделя, че пиенето на сок от цвекло между храненията ефективно помага за пречистване на кръвта.

Сок от цвекло за пречистване на кръвта

„Сокът от червено цвекло е чудесно средство за пречистване на кръвта. Пийте го между храненията. Редовната консумация на тази чудотворна напитка има благоприятен ефект върху кръвта и стомашно-чревния тракт“, казва лекарят.

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Д-р Журавлева добавя, че в кръвта на човек може да се натрупа излишък от холестерол и други мастни компоненти, които могат да се слепят в по-големи образувания - плаки, и да увредят кръвоносните съдове, сърцето и други органи.

Кой е най-добрият начин за пиене на сок от цвекло?

Специалистът съветва да се използва, като се разрежда със сок от моркови или ябълка в съотношение 150 към 50 мл.

"Не трябва да се пие сок от червено цвекло в чист вид – предизвиква гадене и главоболие“, подчертава диетологът.

Д-р Журнавлева припомня, че напитките от цвекло могат да понижат кръвното налягане и не винаги са подходящи за хора с хипотония.

Свойството да пречиства кръвта има и чесново-лимонов коктейл - смес от смлян чесън и лимони, подправена с мед. Трябва да я консумирате по една супена лъжица на ден.

Други ползи от сока от цвекло

Прясно изцеденият сок от цвекло е много полезен за нашето тяло. Богат е на антиоксиданти, помага за премахване на натрупаните отпадъци и токсини, укрепва сърдечно-съдовата система, благоприятно почиства черния дроб , има положителен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите, а също така подпомага мозъчната функция. Сокът „активно се бори” с диабета – тоест стабилизира нивата на кръвната захар, а също така доставя на организма голям брой важни микроелементи.

100 мл директно пресования сок от цвекло съдържа 61 килокалории. Това включва 14 грама въглехидрати, по 1 грам протеин и диетични фибри и около 84 грама вода. В тоаи сок няма мазнини. Сокът от цвекло също съдържа витамини, макро- и микроелементи, необходими за нормалното функциониране на организма.

Сокът от червено цвекло е най-ценният сок за образуването на червени кръвни телца и за подобряване състава на кръвта. За жените този сок е особено полезен. Препоръчва се да пиете по 0,3 литра от него на ден (в идеалния случай смесен със сок от моркови) в продължение на 20 дни.

5 храни, които разреждат кръвта като лекарства

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес