Най-добрите ядки за хората над 40 години - свалят кръвното и холестерола

69992
Най-добрите ядки за хората над 40 години - свалят кръвното и холестерола
Снимка: iStock

С напредването на възрастта и нарастването на риска от определени заболявания поддържането на нормални нива на кръвното и холестерола трябва да е приоритет.

Диетологът Мери Сабат съветва хората над 40 години да включат в диетата си три ядки, които ще донесат безценни ползи на тялото – бадеми, орехи и шамфъстък.

Най-добрите ядки за хората над 40 години

Бадемите изобилстват от здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, за които е доказано, че помагат за намаляване на нивата на лошия холестерол, намаляват риска от сърдечни заболявания и подобряват цялостното здраве на сърцето.

Освен това, тези здравословни мазнини "помагат за поддържане на нормални стойности на налягането, намаляване на възпалението и насърчаване на здравословен липиден профил на кръвта. Също така тази ядка изобилства от магнезий, витамин Е и омега-3 мастни киселини - всички те допринасят за по-добра сърдечна функция и сърдечно-съдово здраве.

Бързо отслабване и сваляне на кръвното - яжте този летен зеленчук

Що се отнася до способността им да повишават настроението, д-р Сабат споделя, че аминокиселините и основните хранителни вещества в състава им са чудесни за поддържане на здравето на мозъка. „Консумирането на бадеми може да допринесе за производството на серотонин, помагайки за подобряване на настроението, намаляване на тревожността и насърчаване на чувството за благополучие“, казва експертът.

На второ място в класацията са орехите. Те имат най-голямо количество омега-3 мастни киселини, което означава, че могат да направят чудеса както за сърцето, така и за настроението, благодарение на противовъзпалителните си свойства.

Здравословни мазнини като тези могат да играят важна роля за цялостното ви здраве, особено когато става въпрос за сърцето ви. Хроничното възпаление е основен фактор за сърдечните заболявания, пояснява експертът.

Шамфъстъците са едни от най-вкусните ядки и за щастие те са и едни от най-здравословните. Предлагат множество ползи за здравето. Те съдържат фибри, здравословни мазнини, протеини и разнообразие от витамини и минерали.

Тези хранителни вещества са ценни поради куп причини, но що се отнася до здравето на мозъка и сърцето, едно от най-големите предимства на шамфъстъците е тяхното високо съдържание на антиоксиданти.

„Шамфъстъците са особено богати на антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин“, обяснява д-р Сабат.

Тя отбелязва, че тези ядки "са известни с потенциала си да насърчават здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на липидите и поддържане на здравословни нива на артериалното налягане“.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното и сърцето, когато ядете сирене

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com