Най-полезните храни за черния дроб - ще е изцяло като нов!

11032
Най-полезните храни за черния дроб - ще е изцяло като нов!
Снимка: iStock/Guliver

Черният дроб несъмнено е от най-важните органи в тялото на човека, директно свързан с храната, която приемаме ежедневно. А известно ли ви е кои са любимите храни на вашия черен дроб?

Д-р Татяна Занин разказва за тях. 

Овесени ядки

Овесът има бавен процес на храносмилане (той е сложен въглехидрат) и освобождава енергия постепенно. Ще се освободите от няколко излишни килограми и мазнини в коремната област, а това е добър способ за предпазване от мастна чернодробна болест.

Авокадо

Авокадото предлага изненадващо голямо разнообразие от ползи за здравето. То подпомага черния дроб най-вече, защото съдържа глутатион - твърде мощен антиокислител, който помага за детоксикацията и прочистването на организма

Ананас

В ананаса има мощен ензим - бромелаин, който освобождава черния дроб от натрупани токсини и мазнини.

Вода

Едно от най-полезните неща, които може да сторите за черния си дроб, е да поддържате теглото си в норма, а тялото - хидратирано. Нужно е да придобиете навика за пиена не вода вместо различни подсладени напитки.

Лекар: С тези храни черният дроб става като нов

Бадеми, орехи, кестени и други ядки

Те представляват добри източници на витамина Е – той пази черния дроб от натрупване на мазнини. Дневно една шепа ядки – 30 г, предпазва от диабет, ускорява загубата на тегло и даже предпазва сърцето ви.

Цвекло

Цвеклото спомага за прочистване на кръвта - допринася за производството на хранителни вещества в тялото и за правилното действие на черния дроб.

Броколи

Ако имате желание да поддържате своя черен дроб здрав, е необходимо броколите да са част от тази стратегия. Те предпазват от трупане на мазнини в този орган.

Кафе

Пиенето дневно на две-три чаши кафе е в състояние да предпази черния дроб от сериозни увреждания, причинени от нездравословна диета или твърде много алкохол. Изследвания показват, че намалява и рисковете от рак на черния дроб.

Зелен чай

Той е пълен с антиокислителите катехини. Предпазва от дадени видове рак, включително от такъв на черния дроб. Засилва изгарянето на мазнини и ви помага да отслабнете. Студеният, бутилираният и чаят на капсули не се препоръчват.

Лук

Също както и чесъна, лукът е наситен с алицин - твърде важен за улесняване на функциите на черния дроб, като помага при храносмилането и елиминирането на токсините.

Спанак

В листните зеленчуци има мощен антиокислител, наречен глутатион, който поддържа правилното действие на черния дроб. С ниско съдържание на калории, но пълен с хранителни вещества, спанакът все повече присъства в ястията.

Кои храни са полезни и кои - вредни за черния ви дроб?

Червени плодове

Ягодите, къпините, малините, черешите и други червени плодове представляват мощни антиокислители. Те помагат в борбата с токсичните вещества, натрупани в черния дроб.

Джинджифил

Този азиатски корен тонизира черния дроб. Помага при отделянето на жлъчка, а тя се образува в жлъчния мехур - по този начин мазнините се смилат по-ефективно, така черният дроб не се претоварва.

Лимон

Лимонът отлично прочистване организма и поради това е един от любимците на черния дроб. Изобилства с антиокислители, с витамин С и помага на органа да произвежда повече ензими.

Ябълки

Ябълките оказват крайно добра помощ на черния дроб. Тези плодове са наситени с пектини - разтворими фибри, редуциращи холестерола и извеждащи токсините от организма.

Боровинки

Съдържат хранителните вещества полифеноли, предпазващи черния дроб от натрупване на мазнини. Известни са с богатството си на различни витамини като А, В, С и РР, минерални соли, калий, магнезий, калций, желязо, фосфор, манган, захари, пектин, танин, лимонена, ябълчена и винена киселина.

Сьомга и зехтин

Сьомгата е наситена с омега-3 - мазнина, считана за добра защитница на черния дроб. Зехтинът пък съдържа омега-9 - друга съставка, която е от полза за този ценен орган.

Внимание! Статията дава само информация без медицински указания. Не се самолекувайте и непременно търсете медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com