Отказът от хляб може да е опасен за здравето

5203
Отказът от хляб може да е опасен за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Пълният отказ от употребата на богат на фибри хляб, което мнозина практикуват поради диетични съображения, не се препоръчва, тъй като този продукт не просто е полезен за организма, но и в някои случаи дори е незаменим.

До този извод са стигнали австралийски медици, които са публикували изводите си в изданието The Journals of Gerontology.

Как да запазите тънка талия?

Само една круша на ден е способна да снижи риска от затлъстяване с 35%. До този извод са стигнали изследователи от университета на Луиз...

Както разказват специалистите от университета на Сидни, при мащабно десетгодишно изследване учените са наблюдавали менюто и здравословното състояние на повече от 1500 доброволци на възраст 49 години.

При започването на експеримента никой от тях не страдал от каквито и да било сериозни проблеми със здравето, включително онкологични и сърдечносъдови заболявания.

След 10 години при 15% от участниците, които получавали въглехидрати от продукти, изобилстващи от фибри, показателите на здравето били по-добри, отколкото при тези, които си отказвали храна с високо съдържание на фибри – хляб, трици, плодове и зеленчуци, отбелязват учените.

Например при тези 15% от доброволците било отбелязана най-малка вероятност от развитие на депресии, дихателна недостатъчност и тежки хронични болести, включително рак, диабет, исхемична болест на сърцето и инсулт.

Вижте какво се случва с тялото ни, ако ядем по три яйца всеки ден

Знаете ли какво се случва с тялото ни, ако ядем три яйца всеки ден? Сега ще научите! Здравни организации по целия свят преди години за...

Учените напомнят, че най-полезен е ръженият хляб – в него има повече стимулиращи храносмилането фибри, а също желязо, калций, калий, цинк, витамини Е и В. Освен това именно в ръжения хляб се съдържа много лизин – незаменима аминокиселина, участваща в обмяната на веществата и обновяването на тъканите.

Специалистите отбелязват, че поне две филийки черен хляб в дневното меню са необходими дори на тези, които са на диета, и че това няма да навреди на фигурата им.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com