Плодовете, които да вкараме в нашата диета през септември

7756
Плодовете, които да вкараме в нашата диета през септември
Снимка: БГНЕС

Според старата народна мъдрост, когато замирише на печени чушки, можем да помиришем и края на лятото. Това не е задължително лоша новина, защото в последните години видяхме, че септември и октомври може да бъде чудесно време за плаж. Да, трябва да кажем сбогом на дините и пъпешите, защото техния сезон изтича, но идват много други прекрасни плодове, които можем да включим в нашето меню. По-долу сме изброили кои са те и най-важното - с какво могат да ни бъдат полезни. Приятното е, че могат да се консумират директно, да се сложат във фреш или смути и пак да се насладим на техните здравословни плюсове. И още нещо - всички те са традиционни за есенния сезон, което е допълнителна гаранция, че са пресни. 

Грозде

Ранните сортове грозде вече със сигурност са вкусно изядени, а по салкъмите висят златните и тъмни зърна, които очакват не само да бъдат превърнати във вино и ракия, но и да се окажат на нашата трапеза. Гроздето е богато на антиоксиданти, калий, а според специалистите може да бъде много полезно за кожата, зрението, коленете и има противовъзпалителни свойства.

Круши 

Изключително апетитни, златни и меки круши! Интересното при тях е, че нямат голям силен калоричен състав, но за сметка на това са пълни с полезни антиоксиданти и витамини. Крушите са полезни за стомаха, сърцето и могат да бъдат включени в диета на хора с диабет. 

Ябълки

Ябълките са изключително вкусни плодове, които всички (е, почти всички) обичаме. Много популярно е да се пие студено пресован сок от ябълки (повечето фермерски пазари предлагат), както и да се слагат във фрешове. Любимата ни комбинация определено е фреш морков и ябълка. Самият тип плодове са богати на антиоксиданти и пектин, от което произтичат основните им полезни свойства. Различни медицински проучвания сочат тяхната полезност за сърцето, зъбите, понижаването на риска от диабет и много други. Голям плюс е тяхната полезност за черния дроб. 

12 сезонни зеленчуци и плодове, които трябва да ядете точно сега (ЧАСТ II)

На прага на есента най-полезните сезонни продукти се появяват във всяка къща и в магазин. Възползвайте се максимално от тези плодове и ...

Сини сливи

Отново много търсени за ракия, но в крайна сметка и безкрайно полезни за хапване. Сините сливи, както и ябълките, могат да се сушат, но най-полезното от тях идва когато ги ядем сурови. Те са пълни с фибри и редовното им приемане помага за свалянето на килограми. Могат да бъдат полезни при проблеми с черния дроб и при анемия, защото спомагат за усвояване на желязото. Не ги приемайте в големи количества, защото ще усетите техния диуретичен ефект и ще имате проблеми със стомаха. 

Смокини

Обожаваме сладко от смокини в комбинация с палачинки! Не са за подценяване и пресните плодове. Те понижават холестерола и са пръв помощник при отслабване, помагат при запек (както и сините сливи) и превенция на заболявания на сърцето. Могат да бъдат много полезни и при баланс на диета за диабет. 

Не забравяйте, че ако имате специфично медицинско състояние или хранителни алергии е задължително да се консултирате със специалист преди консумация! 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com