Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подправката, която трябва да сложите под възглавницата, за да се избавите от безсънието

15 юни 2024, 08:38 часа

От древността на тази подправка се приписва магическа сила. Към днешн дата отпускащите и противовъзпалителни свойства на това растение се потвърждават и от науката. Повече или по-малко прекарваме една трета от живота си в сън, но е важно нощният сън да е пълноценен и да помогне на тялото да се регенерира, за да се справяме по-добре с предизвикателствата на деня.

Много от нас страдат от безсъние, често се събуждат през нощта или не си почиват достатъчно, което е причината за започване на деня с умора.

Подправката, която бори безсънието

"Преди да започнем сами да приемаме лекарства, обещаващи спокоен и необезпокояван сън, нека посегнем към естествените методи, които със сигурност са по-ефективни и по-малко вредни за организма ни. Едно такова лекарство, практикувано от гърците и римляните, се състои в поставяне на дафинов лист под възглавницата преди лягане", съобщава руското издание Лента.

Това е симптом на автоимунно заболяване, който се появява по време на сън

В допълнение към своите храносмилателни и антибактериални свойства (чаят от дафинов лист е чудесен при диария или за насърчаване на правилното храносмилане), дафиновият лист има релаксиращи и успокояващи свойства.

Пиенето на чай от това растение или вдишването на аромата му помага за понижаване на кръвното налягане, освобождаване на напрежението и намаляване на нивата на нервност и стрес, което ни позволява да спим по-добре. Освен това облекчава болките при предменструалния синдром, като благоприятства спокойна почивка, дори и за жени в репродуктивна възраст.

Но има и друга основателна причина да спите с дафинов лист под възглавницата – мотив, който се корени в народните традиции, които биха приписали дори магическа сила на това растение.

Според поверията лавровото дърво има важно влияние върху нашите сънища. Ако имаме притеснение, което ни тревожи, или мисъл, която не ни дава мира, слагането на лист от това растение под възглавницата ще ни позволи да „сънуваме“ решение на проблема си.

Листата дафинов лист могат да се поставят на радиатор в спалнята или да се изгори листенце върху чинийка.

Ароматът на това растение стимулира отделянето на ендорфини, което впоследствие подобрява настроението. Добре е да вдишвате аромата му при депресия.

При поставяне на дафинови листа върху радиатора постепенно ще започне да се отделя етерично масло, което дезинфекцира въздуха. Продуктът може да се използва вместо скъпи химикали, които само запушват неприятните миризми.

Дафиновите листа излъчват специален аромат, който ви помага да се отпуснете и да потънете в дълбок сън. За най-добър ефект направете смес от билки, като добавите борови иглички, лайка, мента и маточина и да напълните малка възглавничка с тях. Не можете да използвате тази възглавница дълго време, максимум една седмица. След това арматът на растенията отслабва и те не са толкова ефективни.

Смес от сол и захар помага при безсъние

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес