Стягане, гълтане и напъване на корема - правилата на пъпа

249116
Стягане, гълтане и напъване на корема - правилата на пъпа
Снимка: Thinkstock

Колко от вас могат да контролират коремните си мускули? От сайта bb-team.org припомнят, че съществува линейна зависимост между слаб коремен контрол и появата на дискова херния. Професионалистът Владимир Недков дава няколко съвета за красив и здрав корем.

Коремни мускули - защо ни е да ги стягаме?

Освен че ни кара да се смеем, да дишаме, да се усукваме вляво и вдясно, коремната мускулатура постоянно си партнира с гръбначната, за да стоим и да се движим изправени.

"Е, това е нормално. Те тия мускули си се движат автоматично! - мислите си вие.

"Да, ама не!" Нервномускулният контрол там се изгражда от втория месец на раждането нагоре, като следва модела и нуждите от движение на тялото.

Ако след определена възраст започнете да се движите кинезиологично неправилно, понеже наблюдавате други индивиди, които го правят - влизате във въртележката на опорно-двигателните заболявания.

Недков разказва за позициите на корема, съгласно "правилата на пъпа".

Какво е "стегнат корем"?

Коремът е стегнат, когато при стягане на мускулите в коремната област пъпът не променя съществено позицията си. Става дума за стягане на плочките, без гръбнакът да се движи съществено. Стягането НЕ Е свързано със задържане на въздух.

Можете да стегнете корема лесно, като се подпрете с изправени ръце на стена и се опитвате да я бутате, без да извивате гърба, като през това време издишате. При много от хората коремът се стяга инстинктивно при приближаващ удар в областта. Този рефлекс преобладава при мъжете.

По-сложно: изометрична флексия на правите коремни мускули.

Какво е "глътнат корем"?

Яйца за закуска борят рак на гърдата

Специалисти от Северна Каролина разкрили, че кокошите яйца могат да помогнат за преодоляване на коварната болест рак на гърдата. Ежедн...

При "гълтане" пъпът се движи навътре към гръбнака. Целият корем се придвижва навътре, а при хора с ниски мазнини ребрата се подават над пъпа. Ако не сте издишали, гълтането качва налягането в корема.

Как да гълтате корема ще ви научи упражнението: вакуумки.

По-сложно: флексия на дълбоките коремни мускули.

Какво е "издут корем"?

Това се случва, когато пъпът потегли напред, далеч-далеч от мястото си в покой. Тук диафрагмата създава налягане, а дихателните пътища са затворени, но плочките все още са отпуснати.

1 час интензивни упражнения = 50 часа ходене пеша

За да се чувствате добре и във форма, ходенето пеша до работа не е достатъчно. Доказано е, че един час интензивни упражнения на ден се...

По-сложно: диафрагмата създава налягане върху коремната кухина, понеже налягането в гръдната кухина не може да бъде освободено.

Какво е "напънат корем"?

Това е ИЗДУТ или СТЕГНАТ на място (или и двете накуп) корем в комбинация със задържане на въздух, при което лицата ви стават като домати (по размери и по цвят).

По-сложно: правият коремен мускул е в изометрична флексия и създава пречки пред налягането, което диафрагмата създава върху коремната кухина. Това качва налягането и в коремната, и в гръдната кухина, но торсът става по-стабилен. Техниката е известна като маньовър на Валсалва и в зависимост от времето на напъна и неговата сила се случват много лоши поредици от качване и спадане на кръвното налягане.

Тук е доста сложно за обяснение в един ред. Четете повече в статия: дишане и как влияе върху тренировката.

Броколи предотвратява сърдечни проблеми

Изследване на американски експерти показва, че редовната консумация на броколи осигурява защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Уче...

Коя е правилната позиция при запазване на стойката в покой?

Плочките и дълбоките коремни мускули трябва да държат корема ви леко стегнат и леко глътнат навътре.

Така лесно може да се задейства по-силно стягане или движение във всяка посока на гръбнака, а коремните мускули ще изпълнят ролята си на ИНИЦИАТОРИ. Точно така, всяко движение на крайник или торса при изправен стоеж трябва да започва с промяна на стегнатостта или промяна на дължината на коремните мускули.

Как трябва да е коремът, когато вдигаме средни и високи тежести?

Просто е, коремът трябва да се глътне, после да се стегне и да остане така независимо от дишането ви. Това в началото е сложно за изпълнение, после става навик, а накрая - придобит рефлекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com