Свалят холестерола и вдигат хемоглобина - топ 8 на плодовете и зеленчуците, които да ядете през юли

42909
Свалят холестерола и вдигат хемоглобина - топ 8 на плодовете и зеленчуците, които да ядете през юли
Снимка: iStock

През юли изобилието от свежи плодове и зеленчуци е наистина голямо, но някои от тях са не просто източник на витамини - те свалят холестерола и повишават хемоглобина. Те включват касис, цариградско грозде, малини, краставици, домати, тиквички, картофи, моркови. Всичко е ярко, вкусно, сочно, ако се консумира в сезона. Гастроентерологът д-р Екатерина Пустовит препоръчва консумацията им на всички.

Най-добрите юлски плодове и зеленчуци за сваляне на холестерола

Първо узрява касисът. Той е богат на фолиева киселина, витамин А, микроелементи (калий, магнезий, калций, желязо, манган, мед, цинк и др.), антиоксиданти, пектин и кумарин. Последното вещество предотвратява съсирването на кръвта, помага на тялото да изхвърли излишните липиди и предотвратява развитието на атеросклероза.

"Но витамин С в червеното френско грозде е по-малко, отколкото в черното. Касисът е известен с полезните свойства не само на плодовете, но и на листата, от които се приготвя много вкусен чай, който има температуропонижаващо, диуретично, противовъзпалително и тонизиращо действие“, обясни гастроентерологът. 

4 знака на висок холестерол, които засягат ръцете

Цариградското грозде е богато на пектин и естествени фибри, поради което се използва в народната медицина. Благодарение на богатия си витаминен и минерален състав, то може да бъде отлично допълнение към диетата като източник на витамин С, РР , каротин, мед, рутин, калций, витамини от група В.

Ягодите успешно съчетават витамин С, желязо и фолиева киселина, които са толкова необходими за хематопоезата при пациенти с желязодефицитна анемия. Но те са и един от най-мощните алергени, така че внимавайте.

Полезни са не само малините, но и малиновите листа. Чаят от тях е полезен най-вече при настинки. Плодът има мощни антипиретични, потогонни, противовъзпалителни, диуретични свойства. Малините са богати и на витамини, микроелементи, флавоноиди, антиоксиданти и други полезни вещества. 

Доматите са богати на калий, холин, ликопен. Използването им има положителен ефект върху нивата на холестерола.и цялостното сърдечно-съдово здраве. Бета-каротинът и лутеинът, съдържащи се в тях, са от съществено значение за доброто зрение. Антиоксидантите, включително глутатионът, в състава на плода предотвратяват образуването на ракови клетки, като намаляват нивото на оксидативен стрес.

Още: Лекар разкри как кръвното издава висок холестерол и плаки в съдовете

Краставиците също намират място в тази класация. Те се отличават със съдържанието на голямо количество вода с разтворени в нея соли и дори ензими. Този зеленчук е мощен детоксикатор. Той насърчава усвояването на храните, най-вече на месо, ако се консумира с тях.

Тиквичките са разрешени за пациенти със заболявания на стомашно-чревния тракт, възрастни хора и дори бебета. Освен това са богати на сулфорафан, който предотвратява образуването на рак на ларинкса и гърлото.

От зеленолистни зеленчуци марулята съдържа много калий, калций, желязо, магнезий и сяра - всички те са важни за хемоглобина. Сярата, комбинирана със силиций, е от съществено значение за здравето на кожа, сухожилията и растежа на косата.

„Вземете домати, краставици, млади тиквички и маруля, нарежете, смесете с подправки, сол и добавете нерафинирано растително масло“, препоръчва Екатерина Пустовит. Всяка прясна риба, леко задушена в собствен сок или малко вода, е идеалното допълнение към тази салата. Консумирайте тези храни заедно, за да нормализирате нивата на липидите и хемоглобина в кръвта ви", съветва експертът.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com