Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП 9 на храните, които смъкват кръвното

02 април 2024, 09:55 часа

Много хора страдат от високо кръвно налягане, но то може да бъде намалено чрез диета и навици в начина на живот. Позовавайки се на диетолози изднието The Health Site публикува одобрен от тях списък с храни за хора с високо налягане. В него присъств един плод, който можете да ядете всеки ден. Списъкът с топ 9 на най-добрите храни за смъкване на налягането включва банани, горски плодове, листни зеленчуци, чесън, боб, тофу, мазни риби, цвекло и черен шоколад.

Храни, които смъкват кръвното

Стейси Робъртс-Дейвис, RD, регистриран диетолог и президент на Flavorful Nutrition, обясни, че бананите са добър източник на калий, който помага за балансиране на нивата на натрий.

Лекар: Това е новата норма за кръвното

„Калият помага на кръвоносните съдове да се разширяват и отпускат, което понижава кръвното налягане“, каза тя.

Също така регистрираният диетолог и основател на Carrots & Cookies, Кристи Руут, добавя, че бананите са добър източник на фибри, за които преди това е доказано, че подобряват сърдечно-съдовото здраве и също така понижават кръвното налягане.

Друга храна, която може да помогне за понижаване на кръвното налягане, са горските плодове, казва Робъртс-Дейвис, защото те съдържат антоцианини (пигменти, намиращи се в сини, червени и лилави плодове и зеленчуци). Те помагат на ендотелните клетки да функционират по-добре в човешкото тяло. Ендотелните клетки се намират в кръвоносните съдове и спомагат за подобряване на кръвния поток и също така регулират кръвното налягане.

"Всеки път, когато ядете салата за обяд или вечеря, бъдете сигурни, че понижавате кръвното си налягане", споделя. Робъртс-Дейвис. Той допълва, че листните зеленчуци като къдраво зеле, спанак, румън, зелева салата и пак чой са други чудесни храни за понижаване на кръвното налягане. Причината за това е, че зеленолистните съдържат нитрати, които поддържат здравето на сърдечно-съдовата система. 

Според диетолога подправянето на храната с чесън е един от лесните и вкусни начини за понижаване на кръвното налягане по естествен път, а добавките с чесън също могат да го намалят, но няма да са толкова апетитни.

Робъртс-Дейвис отбеляза, че бобът е с високо съдържание на фибри, калий и магнезий, което също може да помогне за намаляване на задържането на натрий, което повишава кръвното налягане, защото причинява задържане на вода. Това води до допълнителен стрес за бъбреците, което повишава кръвното налягане.

Експертът допълва, че тофуто съдържа растителен протеин, който може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Списъкът включва още соеви продукти като тофу, сейтан и едамаме.

„Това е така, защото соята е с ниско съдържание на мазнини, но с високо съдържание на калий и магнезий“, отбелязва специалистът.

Сьомга, риба тон, аншоа и скумрия са примери за мазна риба, която може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане, казва Робъртс-Дейвис. Това се обяснява с факта, че тези видове риба съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, които помагат за понижаване на кръвното налягане.

Експертът подчерта, че цвеклото съдържа нитрати, които тялото превръща в азотна киселина, която помага за отпускане и разширяване на артериите.

Робъртс-Дейвис твърди, че черният шоколад помага за понижаване на кръвното налягане, тъй като е богат на флавоноиди, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и понижават кръвното налягане.

Как киселата храна влияе на кръвното


Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес