Топ тенденции в храненето за 2021 година

3477
Топ тенденции в храненето за 2021 година
Снимка: iStock/Guliver

Новините за тенденциите в храненето през 2021 година са добри. Все повече хора ще се опитат да слагат на масата разнообразни и естествени продукти. Тази година на почит ще е собственото тяло и специфичните му нужди. Лишаването от вредни храни най-сетне ще е нещо за готините. Дори и на най-големите фенове на мазните и преработени продукти ще им се прииска да поглезят организма си с модерни здравословни рецепти. Защото индивидуалността е особено ценена според топ тенденциите в храненето през 2021 година:

1. Готвенето вкъщи с чисти продукти

Ограниченията по време на корона кризата помогнаха на много хора да преоткрият удоволствието от готвенето и храненето вкъщи. Въпреки финансовата нестабилност по целия свят, все повече семейства търсят естествени продукти с нормален срок на годност за своята трапеза.

2. Млечни продукти с пробиотично действие

Каква е разликата между хранителна чувствителност и алергия

През последните години все повече се хора се оплакват от непоносимост към някаква храна. Дали обаче става дума за алергия, или чувствит...

Все повече лекари признават ползата от млечните продукти, в които се съдържат живи бактерии. Разбира се, България се гордее с една от най-ефективните храни в тази област – нашето кисело мляко, съдържащо лактобацилус булгарикус. Все по-често на запад споменават и турската ферментирала напитка кефир. Този тип продукти подобряват значително микрофлората на стомаха и червата и така подобряват общото състояние на тялото, имунната система и психиката ни.

3. Превенция на болестите чрез храните

Ограничаването на някои видове храни от менюто с помощта на специалисти става все по-популярно. Всички имаме познати, които страдат от конкретно заболяване, но не искат да спазват подходящия за тях режим и да се ограничават от любимите си продукти. Сега обаче да имаш режим, изготвен спрямо реалните нужди на тялото ти, е модерно. Все повече хора осъзнават необходимостта да ограничат или да обогатят менюто и физическата си активност в борбата със заболявания, като диабет тип 2 и болестите на сърцето.

4. Поръчка за вкъщи

6 хранителни навика, които удължават живота с години

Ако искаме да живеем по-дълго, трябва да водим здравословен начин на живот. Важно е да нямаме наднормено тегло и да не пушим. Добре е д...

Много хора, които си позволяваха да поръчат храна за вкъщи веднъж годишно, сега го правят доста по-често. Колкото и да са полезни домашно приготвените манджи, понякога всеки има нужда да не мисли за кухнята и да се поглези. Тъй като в момента заведенията са затворени, единственият начин някой друг да сготви вместо нас е поръчката на храна за вкъщи.

5. Информиран избор на протеини

Протеиновите диети и ограничаването на въглехидратите бяха топ тенденция през последните две години. Сега обаче все повече хора започват да се интересуват от тази мода в детайли. Потребителите искат да правят информиран избор за това точно какви протеини да приемат с храната. Важен става и изборът на хранене спрямо съответното време от деня.

6.  Дискусия около преработените веган продукти

Въпреки че в момента е популярно по света, веганството може да не бъде толкова актуално през 2021 година. На пазара излизат все повече веган продукти, които чрез многократна обработка са изгубили своето богатство от хранителни вещества. Някои учени дори си позволяват да ги нарекат „бърза храна за вегани“ и виждат възможност все повече хора да се откажат от консумацията на преработени храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com