Внимавайте при рязко спадане на кръвното - това е един от симптоми за следния проблем

41977
Внимавайте при рязко спадане на кръвното - това е един от симптоми за следния проблем
Снимка: iStock

Хипотонията може да доведе до сърдечно-съдови усложнения.

Индикаторите на кръвното налягане варират значително в зависимост от пола, възрастта и външните обстоятелства. Следователно няма нормален натиск, който да е еднакъв за различните ситуации. Когато лекарят говори за допустимите граници на вашето кръвно налягане, той взема предвид всички тези фактори.

Днес 40% от населението страда от артериална хипертония, има статистически данни и могат да се анализират. Понастоящем няма статистически данни за хипотонията. Но има някои пациенти, които страдат от ниско кръвно налягане.

Спомнете си, че хипотонията или, както се нарича още това явление, артериална хипотония, е състояние на човешкото тяло, при което кръвното налягане се понижава в сравнение с нормалните стойности. Според клиничните препоръки кръвното налягане от 120/80 mmHg се счита за оптимално.

Учени: Това е перфектната напитка за сваляне на кръвното

Специалистът: в медицината се разграничават два вида хипотония- физиологична (като правило не влияе върху качеството на живот, човек може изобщо да не го усеща) и патологична (влошава качеството на живот, влияе негативно на общото благополучие).

Физиологичната хипотония се дължи на наследствено предразположение към ниско кръвно налягане, което не надхвърля нормалните граници.

Това може да е индивидуална норма - често зависи от физиката на човека. Хипотонията може да възникне при силно тренирани хора - съдовете, доставящи кръв към мускулите, се разширяват, което води до намаляване на налягането. Има вид адаптивна хипотония при жителите на планините, тропическите и субтропичните райони, Далечния север. Такава хипотония е незабележима, не изисква лечение и се понася добре.

3 вкусни напитки, които свалят кръвното най-бързо

Патологичната хипотония може да се прояви чрез припадък, особено в помещения, където има малко чист въздух. Хората с ниско кръвно налягане могат да реагират негативно на промените в температурата на въздуха, на промените във влажността на въздуха, както и на различни емоционални стимули. Еднократното леко понижение на налягането не е опасно за тялото. Въпреки това постоянното или систематично намаляване на налягането може да доведе до сърдечно-съдови усложнения.

Артериалната хипотония се проявява с усещане за обща слабост, летаргия, сънливост; повишено изпотяване, нарушени процеси на топлообмен (студени крайници), повишена сърдечна честота, нарушение на съня, емоционална нестабилност (раздразнителност, апатия), замаяност, главоболие (главно тъпа болка във фронталната и темпоралната област), болки в прекордиалната област, задух на дъха.

Хората с хипотония могат да изпитат повишаване на сърдечната честота (синусова тахикардия). Това е вид компенсаторен механизъм за осигуряване на тъканите с кислород, който не е достатъчен поради бавното движение на кръвта през съдовете с нисък тонус.

Яжте това при високо кръвно налягане

Ниското кръвно налягане често е симптом на сърдечна недостатъчност, когато контрактилитетът на миокарда намалява и съдовият тонус е отслабен. Това състояние може да възникне на фона на възпалителни сърдечни заболявания - ендо- и миокардити, които в половината от случаите се развиват като усложнения след тонзилит, грип, включително след коронавирусна инфекция.

Хипотонията често придружава ритъмни и проводни нарушения. Всички тези промени са ясно видими на ЕКГ. В такива ситуации е необходима специализирана помощ от аритмолог.

Учестеният пулс и ниското кръвно налягане също могат да се дължат на атеросклероза. Поради образуването на атеросклеротични плаки или стеноза съпротивлението на артериите се увеличава, поради което сърдечният мускул се нуждае от повече контракции, за да изпомпва кръвта.

Високо кръвно налягане? Решението е много просто - яжте това всеки ден

При ниско налягане, съчетано с промени в пулса, не можете да се самолекувате! Такива пациенти трябва да се свържат с общопрактикуващ лекар по местоживеене и да започнат прегледа. Ако е необходимо, терапевтът ще насочи към специализирани специалисти. Ниското кръвно налягане не винаги е свързано със заболявания на сърдечно-съдовата система. Това могат да бъдат заболявания на ендокринната, нервната система, интоксикации и др. Хипотонията често съпътства нарушения на съня и някои видове депресия.

Рязък и внезапен спад на налягането с влошаване на благосъстоянието може да показва интензивно вътрешно кървене, инфаркт и други състояния, които застрашават живота на човека.

Желателно е всеки дом да има апарат за кръвно налягане. Контролът на кръвното налягане е от съществено значение не само при възрастните хора.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com