За здрави бели дробове - кои храни помагат най-много?

39847
За здрави бели дробове - кои храни помагат най-много?
Снимка: iStock

В ежедневието ни, белите дробове са изправени пред различните предизвикателства на околната среда. Един от тези проблеми е мръсният въздух, който може да бъде сериозен враг за нашите бели дробове. Могат да въникнат най-различни респираторни проблеми, алергии, етапи на затруднено дишане, както в градска среда, така и по време на настинка и грип. В този материал ще разгледаме как можем да поддържаме здравето на белите дробове чрез консумацията на определени храни. Нека разберем кои са тези храни и как те могат да подобрят функциите на този важен орган.

Кои храни помагат най-много на белите дробове?

Риган

Риганът, съдържащ розмаринова киселина, е билка, която бори възпалението и намалява токсините от околната среда. Включването му в хранителния режим може да има положително въздействие върху белите дробове.

Кои са най-добрите храни за пречистване на белите дробове?

Ябълки

Ябълките са богати на кверцетин, мощен антиоксидант със свойства, блокиращи хистамините и противовъзпалителните ефекти. Редовната им консумация подпомага имунитета и намалява тежестта на дихателните затруднения.

Броколи

Броколите съдържат важни антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението в белите дробове. Съдържанието им на Витамин C може да допринесе за намаляване на хриповете, предизвикани от различни фактори.

Пуешко месо

Протеинът в пуешкото месо е не само благоприятен за фигурата, но и съдържа витамин A, който, според изследвания, може да намали риска от рак на белите дробове.

орехи

Орехи

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни ефекти и могат да подобрят здравето на белите дробове. Редовната им консумация е ключът към по-здрава функция на този орган.

Каперси

Каперсите, подобно на ябълките, съдържат кверцетин и могат да намалят риска от респираторни инфекции, предпазвайки белите дробове.

Това са най-евтините храни за пречистване на белите дробове, яжте поне 1 от тях всеки ден

Гъби

Гъбите представляват растителен източник на витамин D, който е важен за функцията на белите дробове. Дефицитът на витамин D е свързан с астма, затова гъбите могат да бъдат полезни в поддържането на здравето на дробовете.

Червен лук

Червеният лук съдържа кверцетин, който блокира хистамините и подпомага здравето на белите дробове. Разнообразете своите рецепти с този здравословен продукт.

Джинджифил

Джинджифилът, използван често при грип и настинки, съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията в белите дробове.

Учени: Това са най-полезните храни за белите дробове, яжте ги всеки ден

Ленено семе

Лененото семе е богато на омега-3, подобрява метаболизма и функциите на белите дробове. Включете го в различни ястия и вкусни комбинации.

Поддържането на здравето на белите дробове е от ключово значение за качеството на дишане и общото ни благосъстояние. Разнообразната и богата на антиоксиданти храна може да подпомогне този важен орган в борбата срещу външните фактори. Включвайки тези храни в ежедневното си хранене, можем да създадем по-здрава основа за функциите на нашите бели дробове и за цялостното си здраве.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика! Единствено лекар може да постави правилната диагноза!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com