Защо имаме нощни сърбежи по кожата

42436
Защо имаме нощни сърбежи по кожата
Снимка: iStock/Guliver

Сърбежът на кожата през нощта е ужасно болезнена ситуация за човека, който изпитва тези усещания. Появата на сърбеж през нощта може да се развие както при хора, страдащи от дерматологични заболявания, така и при здрави хора.

Проява на нощен сърбеж по кожата

Сърбежът на кожата е следствие от интензивно дразнене на кожните рецептори от нервен импулс. Намаляването на интензивността на това усещане може да се постигне чрез други механични ефекти върху тази област на тялото. Сърбежът е по-силен дразнител за човешкия мозък от болката. Поради тази причина човек неволно си причинява механични повреди в съня си. Това състояние на кожата е тревожен знак, който показва необходимостта от незабавно лечение.

Още: Защо ви сърби носът - народни предзнаменования

Сърбежът на кожата през нощта може да се прояви като пълзящи гъши или други насекоми, гъделичкане или много други усещания.

Причините за кожен сърбеж са много разнообразни, което затруднява диагностицирането им и предписването на патогенетично лечение.

Основните причини за сърбеж на кожата са дерматологични заболявания:

  • краста
  • дерматит
  • псориазис
  • лишеи
  • гъбични кожни инфекции

Още: Защо се появяват сърбящи бенки по тялото?

Заболяванията на вътрешните органи не са на първо място, но са важни поради сложността на лечението на сърбежа при тази група пациенти. Трудността при избора на лечение се състои в необходимостта да се повлияе на основния механизъм на патогенезата. Само когато се постигне компенсация на основното заболяване, сърбежът на кожата напълно спира и настъпва възстановяване на кожата.

Високата честота на кожен сърбеж поради алергична реакция е основата за първоначалното предписване на антихистамини на всички пациенти със сърбеж.

Лечение на нощен сърбеж по кожата

Самолечението в такава ситуация е строго забранено. Използването на народни средства и употребата на лекарства, които намаляват интензивността на сърбежа, може да доведе до притъпяване на симптомите на заболяването, което ще доведе до диагностични затруднения.

Още: Как най-бързо се лекува старчески сърбеж

След завършване на диагностиката на сърбеж по кожата се избира режим на лечение, който взема предвид причината за дискомфорта. Важно е не само да се справите със симптомите, но и да лекувате основното заболяване.

Ако сърбежът е свързан с алергична реакция, сведете до минимум контакта с потенциални алергени - косми от домашни любимци, полени, домакински химикали. За облекчаване на текущото състояние на пациента се предписват антихистамини или хормонални лекарства. В тежки случаи могат да се използват лекарства, чието действие е насочено към намаляване на нервната възбудимост.

Ако сърбежът е свързан с паразитно заболяване - краста или хелминтна инвазия - се предписват антипаразитни лекарства. Ако се открие системно заболяване, се избират лекарства за неговото лечение или облекчаване на симптомите.

За облекчаване на сърбежа върху засегнатите места редовно се прилагат овлажняващи и охлаждащи мехлеми и кремове. Възпалителните кожни процеси се лекуват с локални стероиди и калциневринови инхибитори. Последната група лекарства е добра, защото не предизвиква атрофия на кожата или други странични ефекти.

Още: Какъв сериозен риск крие непрестанният сърбеж по краката?

Друг популярен метод е акупунктурата. Основава се на въздействие върху биологични точки на тялото с помощта на специални игли. Сеансите по акупунктура се препоръчват за възрастен или дете над 7 години. Акупунктурата води до намаляване на болката, нормализиране на нервната система и възстановяване на нормалния лимфен поток. Освен това има общоукрепващо действие върху организма и спомага за намаляване на рецидивите на хронични заболявания.

Източник: Доктор Москва

Как да спрем силния сърбеж в ухото?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com