АДФИ проверява директора на "Майчин дом", сезирани са още институции

1597
АДФИ проверява директора на "Майчин дом", сезирани са още институции
Снимка: Actualno.com

Лекарите от болница „Майчин дом“, които преди дни разкриха нарушения в лечебното заведение на пресконференция и разказаха за безрезултатно сезиране на институции, показаха отговор от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Той е изпратен до д-р Елена Георгиева, уволнената директорка на Клиниката по анестезиология, и в него се казва, че започва финансова инспекция на "Майчин дом".

Още: Внесени са три сигнала до прокуратурата срещу шефа на "Майчин дом": Д-р Алън Начев и д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

Каква е назначената проверка?

АДФИ отвръща, че двата сигнала на лекари, съдържащи твърдения за нарушения в болницата за активно лечение по акушерство и гинекология са разгледани от постоянната комисия по чл. 5, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за държавната финансова инспекция /ППЗДФИ/. Сигналите са в съответствие с изискванията, поради което от комисията е извършена оценка за ефективността от възлагането на финансова инспекция.

Тя ще бъде "възложена по реда на чл. 8б от ППЗДФИ, съобразно административния капацитет на агенцията", гласи съобщението. Задачата на финансовата инспекция ще бъде свързана с проверка за законосъобразност при определянето, начисляването, изплащането и отчитането на средствата за основно и допълнително трудово възнаграждение на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов за периода от 01.01.2020 г. до 30.06.2023 г.

Още: Директорът на "Майчин дом" с огромна заплата, лекари и сестри – под критичния минимум

Снимка: Actualno.com

Препратени сигнали

По отношение на изложените твърдения, свързани с провеждане на конкурс за длъжността „Началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение“ и други нарушения на трудовото законодателство, следва да се има предвид, че съгласно чл. 399, ал. 1 от Кодекса на труда, цялостният контрол за спазване на трудовото законодателство във всички отрасли и дейности се осъществява от Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“", пишат от АДФИ. В тази връзка, сигналите са изпратени до ГИТ.

Още: Синдикат иска оставката на здравния министър заради съмнения за подкуп

"По отношение на изложените в сигналите твърдения, свързани с използването на роботизираната система „Да Винчи“, както и получаването на средства за извършване на оперативни интервенции по клинична пътека, от изложеното в сигналите, е видно, че сте посочила информация за извършена проверка от компетентните органи на Национална здравноосигурителна каса, при която са констатирани неоснователно получени суми, подлежащи на възстановяване. От друга страна, следва да се има предвид, че изложените твърдения, свързани с използването на роботизираната система „Да Винчи“, както и рекламирането ѝ чрез частна клиника, не са от компетентността на органите на АДФИ", обръщат се от агенцията към д-р Елена Георгиева.

Още: Ще връща ли пари "Майчин дом" заради работата с робота "Да Винчи"?

Относно твърденията за конфликт на интереси, назначения и свързаност на лица в болницата и в дъщерното ѝ дружество „Майчин дом - медицински център” ЕООД, АДФИ също прехвърля топката - компетентни да извършват проверка са органите на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Сигналите били изпратени там.

По отношение на твърденията за получаване на неоснователно високи доходи от страна на длъжностно лице в СБАЛАГ „Майчин Дом“ ЕАД, компетентни да извършат проверка са органите на Национална агенция за приходите /НАП/. Те са получили сигналите.

Още: Здравното министерство се бави с отговорите на нови сериозни въпроси за "Майчин дом" и директора му

А за изложените съмнения за злоупотреба със служебно положение от страна на длъжностно лице болницата, както и твърденията за изготвяне на медицинска документация с невярно съдържание, това е в правомощията на органите на прокуратурата, казват от АДФИ. И добавят, че материалите са пратени на Софийска градска прокуратура на 7 септември.

Казусът "Майчин дом"

Настоящият изпълнителен директор на "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов влезе във фокуса на медийното внимание заради доходите си - така, както и немалко негови колеги: Директорът на "Майчин дом" с огромна заплата, лекари и сестри – под критичния минимум. Проф. д-р Костов обаче влезе там и заради въпросите как се разпределят парите за заплати в болницата.

Покрай цялата история - с доходите на проф. д-р Костов (според здравния министър многото пари при директорите на болниците са заради "частна инициатива"), със състоянието на "Майчин дом" под негово управление, с многото въпроси заради това управление, излезе и още един въпрос:

Има ли все още действащ втори договор директорът на "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов и правена ли е проверка от здравното министерство по този въпрос? Actualno.com адресира специални въпроси по темата до здравното министерство. Какво последва след тях - четете тук.

Още: "Опит за овладяване на болницата": "Майчин дом" отговори на лекарите в опозиция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com