Андреева не знае да се готви нова офанзива за отмяна на забраната за пушене

32776
Андреева не знае да се готви нова офанзива за отмяна на забраната за пушене
Снимка: БГНЕС

Не сме обсъждали на срещата в Боровец на 15-ти и 16-ти март законова промяна за либерализиране на забраната за пушене. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в предаването „Лице в лице”.

На въпрос какво би направила тя, ако се действа за нова либерализация, евентуално чрез Търговския закон, Андреева отговори, че не знае да се готви такова предложение и как би реагирала при внасяне на такова нещо. Припомняме, че когато за пръв път се заговори за връщане на стария режим за пушене – с обособени помещения в заведенията, Андреева първо подкрепи, а след това твърдо се противопостави и призоваваше до последно да не минава такава поправка. В крайна сметка парламентът отхвърли две предложения – на БСП и „Атака”, за отмяна на пълната забрана за пушене на публични места.

По-сериозни наказания за заведения, в които се пуши, искат от Здравното министерство

Здравното министерство поиска по-сериозни наказания за ресторанти и барове, които нарушават забраната за тютюнопушене. Те предвиждат з...

По отношение на засегнатата по-рано днес тема за единен регистър за психичноболните в България, Андреева призна, че сега има регистри само на място, в един психодиспансер. С единния регистър навсякъде в страната ще може да се провери дали някой е заведен на отчет, посочи здравният министър.

Андреева засегна и идеята да се правят филиали на спешни центрове в малки населени места – 35 в цялата страна. Тази идея тя лансира отдавна. Здравният министър обаче подчерта, че тези миниспешни центрове няма да заменят болниците. Задачите им ще са две – да осигурят линейка при спешен случай и да оказват спешна първа помощ. Андреева заяви, че ще се действа на принципа намиране на кадри и на апаратура.

В големите областни центрове ще осигуряваме т.нар. „пироговчета” – общо 11 в цялата страна. Това ще са големи спешни центрове в областните градове, които да са готови и да действат при кризисни ситуации – като например атентата на летище „Сарафово”.

На въпрос колко ще струва тази идея, Андреева заяви, че за тази година ще има 12 млн. лева от публичната инвестиционна програма. До края на годината ще има три „пироговчета” - в Бургас, Плевен и Велико Търново.

Отново предлагат отмяна на забраната за пушене на закрито

Нов опит за отпадане на пълната забрана за тютюнопушене на закрито. Депутати ще внесат отново поправка в Закона за здравето, с която ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com