Блокират покупка на ултра модерна апаратура за диагностика на рак

3511
Блокират покупка на ултра модерна апаратура за диагностика на рак
Снимка: iStock/Guliver

Две жалби спират поръчка за доставка на ПЕТ–КТ, ултра модерна апаратура за диагностика на ракови заболявания. Прогнозната стойност на доставката е 4,2 млн. лв. без ДДС. Обявена е от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) – София.

Жалбите срещу решението за откриване на процедурата са подадени в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по тях е иницииран процес.

Селфита ще могат да диагностицират рак на панкреаса

Докато ракът на панкреаса засяга все повече хора, а заради късното диагностициране убива хиляди, учени измислиха как модерните селфита ...

Бегъл преглед на фирмите жалбоподатели сочи, че те са заинтересовани лица, тъй като в предмета им на дейност има доставка и поддръжка на медицинска апаратура. Това означава, че ще бъде стартирано производство, а поръчката за неизвестно време ще бъде блокирана.

Поръчката е стартирана на 28 февруари. Първа оплакване срещу нея е подала фирмата „Сименс Хелткеър“ ЕООД, чиято еднолична собственост е холандската компания „СИМЕНС ХЕЛТИНИЪРС ХОЛДИНГ III БИ.ВИ“   

В края на миналата седмица е подадена втора жалба. Тя е от дружеството "С&Т БЪЛГАРИЯ" – еднолична собственост на „С&Т СЕЕ ХОЛДИНГ ООД“ – Словакия.

ПЕТ-КТ е най-модерният образен метод при диагностика на онкологични заболявания. Хибридното изследване дава възможност да се получи едновременно функционален и анатомичен образ на цялото тяло и се извършва с радиофармацевтици. Благодарение на детайлното и точно изследване медицинските специалисти могат да назначат най-точното и подходящо лечение и в последствие да проследят ефекта от него, пише специализираният сайт medikalnews.bg.

Български професор използва вируси в борбата с рака

Проф. д-р Златко Кълвачев, вирусолог в МБАЛ „Надежда“- София, гостува в Русе и в конферентната зала на УМБАЛ „Канев&l...

Диагностиката с този вид апарат е изключително подходяща при тумори на белия дроб, стомашно-чревния тракт, яйчници, матката, гърдата, главата и шията, лимфоми, меланоми и др. При вече доказано онкологично заболяване специалистите лесно могат да определят точното му разпространение.

Средствата за осигуряването на апарата са предоставени от Министерство на здравеопазването. Те възлизат на 5 млн. лв.

По план монтирането на модерната техника в УСБАЛО трябва да приключи до края на тази година. "До есента в лечебното заведение ще отвори врати и напълно нова Клиника по медицинска онкология (химиотерапия). В УСБАЛО функционира и уникален апарат за лъчелечение – томотерапия. Всичко това допринася за оказването на комплексна, качествена и достъпна медицинска помощ на пациентите с онкологични заболявания в страната", пише още medikalnews.bg.

В поръчката е включена доставка, адаптиране на помещение, монтаж и инсталиране на позитронна емисионна томография (ПЕТ-КТ). Ангажимент на доставчика ще е да въведе апаратурата в експлоатация, да обучи персонал и да я обслужва в гаранционния срок. Освен всичко това трябва да се достави и допълнителна апаратура към основната – автоматична мобилна система за калибрирано инжектиране на радиофармацевтици. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com