Готви се почти пълен локдаун в София

9882
Готви се почти пълен локдаун в София
Снимка: iStock/Guliver

Молове, ресторанти, детски градини, училища, фитнеси в София и София област вероятно ще бъдат затворени, каза днес директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев, след среща с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, кмета Йорданка Фандъкова и директорите на столични болници. Ще се спре и провеждането на културни мероприятия.

Решението предстои да се вземе по-късно днес от софийския щаб за контрол на пандемията. От кога ще се въведат новите ограничения и кои точно още не е ясно, но ще е за срок от две седмици. Пенчев уточни, че мерките няма да се въведат от днес за утре, но вероятно ще са факт до края на седмицата.

Проф. Асен Балтов: На предела сме, трябва да се мисли за по-сериозни мерки

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за ...

По-рано стана известно, че с 20% трябва се увеличават леглата за пациенти с COVID-19 в столичните лечебни заведения. Всички нови са заради нарасналия брой новозаразени в столицата. Двуседмична заболяемост вече е над 500 на 100 хил. души. За последното денонощие новите случаи в София са 1116.

Началникът на Александровска болница проф. Богов посочи, че ще има "светъл период", вероятно до петък. Първоначално мерките ще са за 14 дни.

Около 75% от капацитета на лечебните заведения е запълнен и в големите болници като ВМА, Александровска и "Пирогов" леглата са почти изчерпани, посочи Пенчев. По думите му при 470 повиквания на смяна на "Спешна помощ" половината са свързани с коронавируса: "За съжаление, голяма част от тези пациенти директно отиват към интензивните сектори".

"Притеснителен е фактът, че нарастването на случаите с COVID запълва капацитета на болниците, а Света Анна, ВМА и "Пирогов" са стратегически болници по отношение на спешната помощ", отбелязва д-р Славчо Близнаков. В болница "Света Анна" са заети 102% от леглата и всеки ден постъпват и болни деца, включително с майките им, които също са заразени.

4 637 заразени с COVID-19 при рекорден брой тестове, 187 души са починали за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент на положителните проби. 4 637 са новооткритите ...

Около 30 деца са хоспитализирани с COVID-19 в столицата. "Ситуацията наистина е чувствително променена, има много деца разболели се в "Пирогов", в ИСУЛ", отбеляза и Йорданка Фандъкова. Ще се увеличи броят на детските COVID-легла.

Във връзка с очакваните протести срещу мерките, директорът на здравната инспекция коментира: "Това, което следя от анализа и контекста на втората вълна, в хода на епидемиологичните проучвания в София, една голяма част от хората, които бяха положителни или заболели, бяха участвали в такива протести".

Още: Върнахме се през есента на коронавируса – защо сега реакциите на отговорните са далеч по-спокойни?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com