Кашите в здравеопазването ни: Откровено за абсурдите от здравния министър

5067
Кашите в здравеопазването ни: Откровено за абсурдите от здравния министър
Снимка: Actualno.com

Отдавна имаме проблем със съдебната медицина, там работата е много тежка. Това заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който призна, че трудът в това направление е много тежък и недобре заплатен.

Медицинският стандарт за съдебните лекари съвпадна случайно със случая с Дебора от Стара Загора, няма как такова нещо да се изготви за толкова кратко време. Стандартът е на обществено обсъждане – много често обаче има жалби срещу такива стандарти и те падат, предупреди Хинков.

"Предпочитам да мълча": Говорят съдебните лекари, направили си самоотвод по случая Дебора

Имаме един хеликоптер, това не е спешна въздушна помощ. Така проф. Хинков отговори дали до края на годината България ще има Спешна помощ по въздуха. Това е процес, може би ще завърши след една-две години най-малко, добави той.

Здравният министър даде пример колко е сложно – хеликоптерите не отговарят като параметри за височина на летене за нуждите на планинската спасителна служба. В някои случаи машините ще им вършат работа, но качването на пациенти с лебедка при летящ във въздуха вертолет е невъзможно – заради лебедката и здравината ѝ в този модел, по думите на министъра пред БНТ.

Националната педиатрична болница

Проф. Хинков обяви, че въобще не бил спирал проектът за Национална педиатрична болница така, както е заложен в Горна баня. Не се търсят нови варианти за болницата – просто искам да изследвам какво е предложил служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Проф. Хинков обясни, че в Горна баня нямало подходящи условия за лъчелечние и се търсело решение за това. От думите му излезе, че има подготовка лечебното заведение да бъде в Горна баня.

На въпрос ще има ли достатъчно персонал за националната детска болница, отговорът беше, че цялата педиатрична клиника от болница "Проф. Иван Митев" може да бъде преместена, но тепърва ще се мисли как да стане. Трябва да се решат проблемите с транспортния достъп до бъдещата болница в Горна баня, каза още здравният министър.

Казусът с детското отделение във Враца

Здравният министър обяви, че днес (10 август) има среща с областната управа във Враца, с педиатрите, които са заявили, че напускат, както и с местната власт. Хинков обаче съобщи и, че вчера д-р Кети Ценова, директорът на МБАЛ "Христо Ботев" (болницата във Враца), е входирала оставка и че той ще я приеме. По думите му, тя казала пред здравното министерство, че детското отделение не било печелившо – т.е. клиничните пътеки са с ниска стойност, което не позволява "равномерено разпределяне на заплата". Да се променят клиничните пътеки обаче било сложно, дълъг процес, възложено е да се направи оценка за остойностяване, обясни Хинков. Той е категоричен, че нямало лекар в България, който да се съгласи на заплата без идващото от клиничните пътеки, "на стария принцип". Здравният министър подчерта, че работи със социалния министър Иванка Шалапатова медиците да станат първа категория трудещи се.

Криза в детско отделение във Враца: Лекари масово напускат

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com