Казусът "Майчин дом" отива в европейските институции

3116
Казусът "Майчин дом" отива в европейските институции
Снимка: Actualno.com

Казусът "Майчин дом" отива в европейските институции, след като Комисията за превенция на корупцията (КПК) не намери, че директорът на лечебното заведение проф. Иван Костов е в конфликт на интереси.

Още: Лекари от "Майчин дом" с призив: Не оставяйте една светиня да бъде превърната в пустиня

На 27.11.2023 г. КПК се произнесе с решение по многобройните сигнали, подадени срещу изпълнителния директор на „Майчин дом“ – Иван Костов, касаещи конфликт на интереси и несъвместимост. Решението отговаря на въпроса как в България действа основният антикорупционен орган и как се извършва „превенция“ и „борба“ с корупцията. Това казва в съобщение до медиите уволнената от проф. Костов ръководителка на клиниката по анестезиология д-р Елена Георгиева, която изложи подробно случая в три издания на седмичното обзорно предаване на Actualno.com Отговорите със Спасиана Кирилова“. Всичко по случая четете в приложените линкове.

Още: Как се разпределят парите в „Майчин дом“: Уволнената д-р Елена Георгиева в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Д-р Георгиева съобщава, че е подала нови сигнали до всички институции, включително и прокуратурата за извършване на проверка на верността на данните, декларирани от Иван Костов в декларациите му за несъвместимост, “с оглед установеното и в решението на КПК обстоятелство, че неговото място по трудов договор се е пазило повече от 11 години в АГ болница „Шейново“.“

Още: Излъга ли здравният министър за резултатите от проверките в “Майчин дом“: Д-р Елена Георгиева в “Отговорите“(ВИДЕО)

Ето какво се казва в сигнала на д-р Георгиева:

"Във връзка с гореизложеното, бих искала да ви уведомя, че аз и моите колеги, които бяхме наказвани по всевъзможни начини за нахалството си да информираме държавните институции и гражданите за безобразията, които се случват в „Майчин дом“ ЕАД, за начините, по които се управлява болницата, за закритите клиники, за разходването на публични средства, за кариерното израстване на редица лица и много други нарушения, няма да се откажем от каузата „Майчин дом“.

Още: Внесени са три сигнала до прокуратурата срещу шефа на „Майчин дом“: Д-р Алън Начев и д-р Елена Георгиева в „Отговорите“(ВИДЕО)

Няма да се откажем, защото зад тази кауза стоят човешки животи и съдби, колкото и маловажни да са те за вас. Предвид посоченото ще насочим усилията си към информиране на европейските институции, включително Европейската прокуратура, Европейския парламент, Подкомисията по обществено здраве, отделни европейски народни представители, както и всички партньори на страната. Считаме, че е особено важно изброените да знаят как процедират българските национални власти по въпросите, свързани с най – чувствителната обществена сфера – тази на здравеопазването, в това число и основните държавни органи, призвани да осъществяват превенция на корупцията и да се борят с нея. Решението на КПК е отличен пример за ситуацията в страната ни и ние ще положим всички възможни усилия за информиране на европейската общност за реакцията на държавните власти по отношение на изнесените данни за управлението на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД под ръководството на Иван Атанасов Костов."

Още: Лекари от „Майчин дом“: Прави се опит да се намали сумата, която директорът получава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com