Коронавирусът в България: Цялата страна вече е в зелената зона

9070
Коронавирусът в България: Цялата страна вече е в зелената зона
Снимка: iStock/Guliver

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи като абсолютно число, но намаля като процент. 1566 са новите заразени за 5 август, като те бележат ръст от 70 на дневна база, след като в четвъртък бяха открити 1496 случая. 106 от новозаразените са деца - 6,77%. Направени са 6596 теста (PCR и антигенни), като те са с 368 повече спрямо отчетените 6228 ден по-рано. Така процентът на положителните проби намалява - от 24,02% до 23,74 на сто.

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Наближава моментът на край на вълната

Омбудсманът: Да се върнат безплатните тестове и COVID добавките за медиците

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, в която настоява да бъде въз...

За деня има направени 5943 антигенни теста, като положителни са 1451, т.е. 24,41% положителни проби. За сравнение, при предишния отчет имаше 5643 антигенни теста, от които положителни 1384, т.е. 24,52%. PCR тестовете са 653, като положителни от тях са 115, т.е. 17,61 на сто. В четвъртък този тип тестове бяха 585, като положителни от тях - 112, т.е. 19,14 на сто. 

Общо потвърдените случаи са 1 216 491. Направени са 3 719 334 PCR и 6 581 846 антигенни теста (общо 10 301 180), като средният процент на положителните проби от началото на пандемията е 11,8 на сто - без промяна на дневна база.

Активните случаи се увеличават и вече са 26 448, което е със 129 повече спрямо предния отчет. Според експерти, огромният спад в началото на юли, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя. 

Ръст има и в броя на хоспитализираните лица, като те са вече 1073 - със 7 повече на дневна база (172 са влезли в болница, 165 са били изписани). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през октомври миналата година в болници се лекуваха над 7200 пациенти. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 48 - с 8 по-малко на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

ОЩЕ: Нов подвариант на Омикрон от Индия може да е нова стъпка коронавирусът да стане изцяло нов вирус

Петър Велков: Ваксините драстично повишават шанса разболелите се да не стигнат до интензивно отделение

Петър Велков се присъединява към инициативата „Ти решаваш“, която подпомага взимането на информирано решение относно ваксин...

В тази връзка в Единния информационен портал се представят данни за заетостта на интензивните легла в петте клъстъра. След около два месеца на относително спокойствие, в които цялата страна беше на Етап 0, отделните области започнаха да се завръщат в зелената зона. От днес Регион 1 (областите около София) се завърнаха на Етап 1, след като бяха влезли в жълтата зона. Заради намаляването на натовареността в интензивните сектори, от 21 март зеленият сертификат отпадна напълно. Управляващата коалиция отмени извънредната епидемична обстановка, но си запази правото на здравните власти да въвеждат базисни противоепидемични мерки. С нарастването на случаите някои от мерките, като носенето на маски в болници и аптеки, ще бъдат въведени отново - например в София от 19 юли това е валидно, заедно с препоръка маска да се носи и в градския транспорт. Въпреки това, на 14 юли премиерът Кирил Петков увери, че на този етап не се налага въвеждането на сериозни мерки заради увеличението в случаите, дължащо се основно на подварианта БА.5 на Омикрон. 

1432 души са се възстановили според последния отчет и общата им бройка вече е 1 152 614. За последното денонощие има 5 нови починали - с 1 по-малко, след като в сряда имаше 4 жертви. Така броят на загубилите битката с вируса в България вече е 37 429.

Общо 25 247 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, т.е. с 25 повече на дневна база. Под карантина са 15 391 души, като прави впечатление, че те са с 11 057 по-малко от активните към момента случаи. Информацията за броя на хората, попаднали под карантина заради COVID-19, е достъпна тук, въпреки че според здравното министерство тя не е публична. Именно цифрата на карантинираните би следвало да се приема за ориентир относно реалния брой на активните случаи към момента в страната.

В общата заболеваемост също се забелязва положителна тенденция. 327,97 е 14-дневната заболяемост на 100 000 души спрямо 331,06 при вчерашния отчет. 153,9 е 7-дневната заболяемост на 100 000 души спрямо 155,89 при вчерашния отчет. 8 души средно на ден са починали за последните 7 дни.

Какви са последиците от COVID-19 и лечението му върху гастроинтестиналния тракт

„Въпреки че се разглежда предимно като респираторно заболяване, COVID-19 може да засегне редица органи, в това число тези на гаст...

ОЩЕ: След като ковид вълната вече тръгна, държавата видя какво я причинява и почна да предупреждава

От здравното министерство представят данни и каква част от заразените, постъпилите в болница и починалите не са били напълно ваксинирани. През последното денонощие 65,84% на сто от далите положителна проба не са били имунизирани. 72,67 на сто от влезлите за лечение в болница също са неваксинирани. 40% от починалите пациенте не са били вакиснирани срещу COVID-19.

От 27 юни всички желаещи могат да си поставят и втора бустерна доза. Тя трябва да се направи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От началото на поставяне на ковид ваксини от 2021 година досега 91,94 на сто от приетите за лечение в болница са неваксинирани. Що се отнася до нуждаещите се от интензивно лечение, процентът е още по-висок - 96,99%, сочат данните на портала plusmen.bg.

Най-много случаи през последното денонощие са открити отново в София-град - 300, следва Бургас със 133. В Смолян и Търговище има най-малко регистрирани заразени - по 10.

От днес: Нови противоепидемични мерки влизат в сила в София

Нови противоепидемични мерки влизат в сила в София от днес за 15 дни. Маските стават задължителни на закрити обществени места като лече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com