Михаил Околийски: България не е готова за смекчаване на мерките точно сега

3291
Михаил Околийски: България не е готова за смекчаване на мерките точно сега
Снимка: iStock

България не е готова за смекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса в този момент. Това стана ясно от думите на Михаил Околийски, представител на СЗО в България,  пред БНТ.

"Не давам собствено мнение, защото предстaвлявам СЗО, а тя препоръчва да се разхлабят при наличието на определени условия: да не сме в ситуация, когато случаите се увеличават – както е в България. Да се осигури възможността за достатъчно тестуване и изолация на заразените, и трето - да се гарантира, че здравната система ще издържи на нуждите на тежкоболните. Тези три условия в България не са на лице.", каза експертът.

Нов рекорд на случаи на COVID-19 за денонощие, има приети малки деца в болница

Все още вървим доста стръмно нагоре, все още не сме стигнали пика, който може да се задържи седмица – две, така че една разходка в парка, невинна на пръв поглед. Знаем, че в България много майсторски четем правилата, и това ще бъде използвано, за да може млади и стари да се събират на групи, но не си даваме сметка какво може да ни се случи, добави той.

СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

Блоят на случаите на COVID-19 в световен мащаб вече достига почти 2,5 млн., като в това число влизат оздравелите и починалите, а около ...

Предстои ли най-лошото

"Има такава хипотеза, за жалост и преди дни д-р Тедрос се опита да предупреди световните лидери, че всяко едно разхлабване на мерките на физическата изолация може да доведе до нови вълни на заразни с вируса. Той имаше предвид слабите здравни системи в африканските страни, където тепърва коронавируса се разпространява доста успешно. В САЩ ситуацията в момента е най-тревожна - в щата Ню Йорк, в щата Ню Джърси. Сега е моментът отново да предупредим националните правителства много внимателно да отпускат мерките и да не се поддават на популистки натиск и да вземат решения, за които по-късно да съжаляват", коментира представителят на СЗО.

Феноменът на ваксината

Мерките, които се взимат, работят, но не се забелязва особено, защото те държат броя на новозаразилите се и на починалите нисък. Получава се феноменът на ваксините. Хората забравят колко са важни ваксините срещу детски паралич и морбили и поради тази причина спада осторожността им и се развиват антиваксърски движения. И се вижда, че когато падне ваксиналния календар под 1% има нови избухвания на болестта, обясни специалистът.

Хората сме несъвършени, всички минаваме през фази. В момента, според психологията, сме във фазата на разочарованието, когато критикуваме всичко, което се прави. Сещаме се, че искаме да спортуваме, въпреки че  преди това не сме го правили, и това е видно от статистиката - под 3% от българите спортуват редовно и сме последни по този показател, но сега изведнъж се оказа, че това е много важно, обясни Околийски. "За да влезем в следващата фаза на рационалните действия, на приемането и осъзнаването е нужно да се обединим като нация. Това, което в момента наблюдаваме, че някои обществени лидери открито проповядват протест и неспазване на мерките. Опитът от други държави показва, че подобно поведение може да е пагубно", коментира още той. 

Европа в търсене на ваксина срещу коронавируса

18 екипа в ЕС работят за създаването на ваксина срещу новия коронавирус и разполагат за това с бюджет от 140 милиона евро. Това обяви з...

Волен Сидеров беше осъден за обиди към полицейски шеф след дело точено с години

Защо можеш да се разболееш втори път от COVID-19

Най-новите изследвания на СЗО показват, че много малко хора образуват антитела. Количеството на антителата се оказва не достатъчно, за да ги предпази от повторно заразяване. Всеки се среща с различен товар на вируса количествено, и затова имаме толкова заразили се и смъртни случаи при медиците на първа линия в другите страни – защото са били изложени на много интензивна среща с вируса и количеството му е твърде голямо. Други пък дори не усещат преболедуването на коронавирус. Към момента не може да се твърди, че постигането на един колективен имунитет за България ще бъде панацея, обясни той.

Затова надеждата е в намиране на ваксина. Има две изследвания вече в клинична фаза, които правят с опити с хора и животни. Целият изследователски ум е мобилизиран. Тя обаче трябва да бъде клинично тествана, а след това и произведена – затова ще отнеме време, каза още Околийски.

СЗО: Вирусът ще бъде с нас дълго време

СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

Блоят на случаите на COVID-19 в световен мащаб вече достига почти 2,5 млн., като в това число влизат оздравелите и починалите, а около ...

Пушачите са една от най-рисковите групи в момента

Нагледахме се на фалшиви новини. Вчера от спортни редакции ни се обадиха да питат дали СЗО не е препоръчало да не се играе футбол до следващата година. Затова не трябва да спекулираме, подчерта експертът.

Предпазва ли никотинът от заразяване с коронавирус?

Последните изследвания показват, че пушачите са една от най-рисковите групи. Появи се информация, че на клетъчно ниво никотинът въздействал и предпазвал, а е точно обратното. Вчера публикувахме инфографики и доказателства на сайта на СЗО, за това че пушачите са по-уязвими, при тях по-тежко протича болестта и има много повече смъртни случаи, обясни Околийски.

Лабораторно ли е създаден вирусът, крие ли информация Китай?

Доц. Ангел Кунчев: Вървим към леко отпускане на мерките

„Аз не мисля, че ще се въведе карантина в Буковлък. Това е решение, което трябва да бъде обсъдено от щаба, той да препоръча на ми...

Много хора не знаят как работи СЗО и си я представят като световна полицейска организация, която следи и налага мерки. СЗО е организация на страните - членки и работи чрез страните - членки. В случая няма някакъв свръхмандат, който да й позволи еднолични решения и действия. Затова от самото начало СЗО разчиташе на данните от Китай, екип от експерти на организацията и от CDC на САЩ (здравната им организация) на место, т.е. америка участва в процеса от самото начало активно. Това че сега се докладват нови смъртни случаи, които не са били докладвани в началото, е нормално, защото много хора в Китай са загинали в домовете си и това е трябвало да се обхване от статистиката. Разчитаме на добросъвестността на страните - членки. Така експертът коментира съмненията за манипулация в информацията, подадена от Китай.

Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса

Сега не е моментът да се търси скандал, и да се спират финансирания от най-големите страни-членки като САЩ. Ние сме на фронта и трябва да се спасяват животи. Всяко спиране на средства може да се окаже пагубно, завърши експертът.

Според мен това, че вирусът е лабораторен и не е тръгнал от прилеп са спекулации, коментира Околийски.

СЗО: Нека първо преборим вируса, след това да ни напада САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com