Пакетът услуги, който предлага НЗОК, се разделя на две

15155
Пакетът услуги, който предлага НЗОК, се разделя на две
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), внесени от здравното министерство

Поправките "Москов" минаха със 100 гласа "за" и 42 "против", като бяха подкрепени от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и АБВ, а "против" гласуваха от БСП и ДПС. "Атака" не участва в гласуването, предаде БГНЕС.

Работодателите и синдикатите заплашват да напуснат НЗОК

Заради готвените допълнителни квоти в НЗОК на държавата, и работодателите, и синдикатите са готови да напуснат Надзорния съвет на Здрав...

С промените се предлагат такива, които са обусловени от необходимост за създаване на правила за повишаване качеството на медицинското обслужване, на контрола на медицинските дейности и по-рационалното използване на средствата на НЗОК.

С оглед формирането на здравната политика министърът на здравеопазването ще утвърждава с наредба критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от НЗОК. Пакетът от медицински услуги, който заплаща Касата, се разделя на основен и допълнителен. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще продължат да се регламентират, както и досега - с наредба на министъра на здравеопазването.

Предвижда се увеличаване състава на надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата, с което ще се създадат условия за оптимално изпълнение на неговите задължения, предвид увеличаването на функциите му. Предвижда се да започне поетапно повишаване размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски за лицата по чл. 40, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване с 5 на сто годишно от началото на 2016 г. до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

От началото на 2016 година, тези, които се осигуряват сами, ще имат шестмесечен период, в който да заплатят всички здравни вноски, които са пропуснали през последните три години. След изтичането на този период, за да възстановим здравноосигурителните си права, ще трябва да покрием всички вноски, които не сме заплатили от началото на здравноосигурителния модел. Това обясни в пленарна зала министър Москов.

НС одобри Глинка Комитов за шеф на НЗОК

Парламентът одобри кандидатурата на д-р Глинка Комитов за нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). „За&rdq...

В отрицателен вот председателят на „БСП лява България" Михаил Миков заяви, че това са промени, които задълбочават разликите в достъпа до здравеопазване и затова е гласувал против. Валери Жаблянов посочи, че чрез тези промени Реформаторският блок се явяват на поправителен изпит пред български граждани.

„Стои въпросът има ли моралното право тази партия РБ да се заема за втори път с тази работа. Вие продължавате същата философия. Вие не променяте, а задълбочавате дефектите на тази система. Самата здравноосигурителна каса дискриминира гражданите. Този тип дискриминация е абсолютно неприемлив", каза Жаблянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com