Парите за здраве щели да ситгнат до септември

28556
Парите за здраве щели да ситгнат до септември
Снимка: БГНЕС

Парите за здраве ще стигнат до септември. Затова трябва да се търси допълнително финансиране на системата, казва в интервю за "Стандарт" д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК.

400 млн. лв. е дефицитът на здравната каса, който се очертава до края на годината. Независимо кой ще управлява, проблемът ще трябва да намери решение. 

Трябва да се върви към актуализация на бюджета, защото дейността на лечебните заведения е извършена и ако не се заплати, те търсят правата си в съда, казва д-р Тодорова и допълва: Без актуализация парите ще стигнат до септември, останалото ще трябва да мине към следващата година. Но има един малък резерв от около 100 млн. лв., който също ще използваме, а очакваме да видим и какво ще е преизпълнението на приходите от НАП.

Касата при всички положения ще плаща, докато има пари. Дали е лимит или над него, щом свършат парите, няма как да платим. Иначе съдът е този, който решава кой е крив и кой е прав. Обикновено досега дейност, която е извършена от болница, няма вариант да не я платим, казва още тя. 

Директорът на НЗОК смята, че философията на здравното осигуряване и на плащането са изкривени. Имаме договор с БЛС за обеми и цени в рамките на гласувания бюджет. Ние си изпълняване задълженията и плащаме, но кой следи как се изпълнява обемът. Той не е сведен на ниво лечебни заведения, за да се държат те отговорни. Ако това беше така, тогава можехме да се съобразим със закона за публичните финанси и да кажем - касата плаща дотук. А сега законът за здравното осигуряване казва - плащате всичко изработено от болниците, а другият за публичните финанси - не може да надвишавате бюджета си, обяснява тя. 

Време е да започнем прехвърлянето на дейности от болниците към извънболничната помощ, като там се сложат и определени изисквания за квалификация и апаратура, казва директорът на НЗОК. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com