Стандартът за съдебна медицина е пуснат за обществено обсъждане - какво гласи?

2197
Стандартът за съдебна медицина е пуснат за обществено обсъждане - какво гласи?
Снимка: iStock

Дългоочакваният проект за стандарт, който да регламентира изискванията за специалността "Съдебна медицина и деонтология", е готов. Той е бил публикуван от Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане вчера, 10 август. Мнения по текстовете се приемат до 23 август 2023 г.

Стандарт най-сетне ще има, след като проблемът излезе наяве при случая с нарязаното с макетен нож 18-годишно момиче в Стара Загора. Тогава съдът първоначално пусна обвиняемия Георги Николаев, защото деянието беше окачествено като лека телесна повреда. След протести и обществен натиск обаче съдът задържа повторно 26-годишния мъж и определи средна телесна повреда, а после дойдоха оставки.

ОЩЕ: Съдебен лекар: Съдът е този, който определя каква е телесната повреда

Здравният министър Христо Хинков спешно обяви изготвяне на проект за стандарт за съдебна медицина.

Съдебномедицинската дейност се разделя на две

В стандарта се посочва, че той указва минималните организационни изисквания за осъществяване на своевременна, достатъчна и качествена съдебномедицинска дейност, която да отговаря на нуждите и изискванията на органа, който е назначил експертизата, и на обществото. А те могат да бъдат надграждани от всяка съдебномедицинска структура в интерес на съдебните медици и гражданите, съобщава Lex.bg.

Според стандарта съдебномедицинската дейност се разделя на две независими области. Първата е експертната съдебна медицина. Тя е основната и е свързана с изготвянето на съдебномедицински експертизи, назначени от правораздавателните органи. Тя е регламентирана от множество нормативни актове – Наказателно-процесуалния кодекс, Закона за съдебната власт, Гражданския процесуален кодекс.

По-малката област на съдебната медицина е т. нар. клинично-административна съдебна медицина. Тя е свързана с дейности като прегледи на живи лица по тяхно желание, изследване на човешки трупове и трупни части, възложени от ръководствата на лечебните заведения или по желание на близките, участие на съдебни медици в патологоанатомични аутопсии и други дейности, възложени от работодателя.

Към този вид дейност се причисляват и огледите на местопроизшествия - като участие в процесуално действие, което не представлява експертна дейност. Данните от огледа на местопроизшествието могат да бъдат използвани при изработване на евентуално назначена експертиза по случая, се посочва в стандарта.

ОЩЕ: "Предпочитам да мълча": Говорят съдебните лекари, направили си самоотвод по случая Дебора

Защита на човешките права

Друга задача на съдебната медицина е да спомага за защитата на живота, човешките права и достойнство чрез установяване на нарушената телесна неприкосновеност, при сексуално насилие, при малтретиране на деца, на възрастни и беззащитни хора, на задържани или лишени от свобода лица, при жертви на трудови злополуки и др.

Освен това тя спомага и за повишаване на правното съзнание на медицинските специалисти.

В стандарта са уредени 10 вида съдебномедицинска дейност, сред които са амбулаторни прегледи, освидетелстване и експертизи на живи лица, установяване на настъпила смърт извън лечебно заведение, аутопсии, експертиза на веществени доказателства и ДНК анализ.

Записано е, че съдебномедицинските експерти трябва да изпълняват своята работа при пълна независимост и безпристрастност. На експертите не може да се оказва какъвто и да е натиск. Заключенията им трябва да са обективни, независими и аргументирани.

ОЩЕ: Не повече от 65 съдебни лекари работят в страната, а ето колко са необходими

Детайлно е разписано какви за изискванията, когато се прави експертиза на труп и аутопсия, както и за съдебномедицинската експертиза на живи лица. За изследването на жив човек например е предвидено, че може да бъде извършено само от лекари с призната специалност по "Съдебна медицина и деонтология".

"Препоръчително е присъствието на второ лице – технически изпълнител, еднополов служител на правоохранителните органи, при деца – педагог, служител на социалните служби, родител/настойник и т.н.", предвижда стандартът.

Вземането на материали за допълнителни лабораторни изследвания и фотодокументиране се извършва след изрично получено информирано съгласие. "Съдебномедицинските прегледи е задължително да се извършват при много добро осветление (дневна светлина или достатъчно изкуствено осветление)", пише още в документа.

Той гласи, че съдебномедицинското освидетелстване след сексуално насилие е задължително да се извърши веднага.

"Не се допуска извършване на инвазивни или силно болезнени диагностични манипулации, освен при изрично писмено съгласие на освидетелствания", пише в текста, цитиран от Lex.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Да има частна детска болница вбеси Фондация "Даная": Ще съдят държавата

Коронавирусът в България: Огромен ръст в броя на отчетените излекувани

Нигериец с малария е приет за лечение в Инфекциозна клиника в Пловдив

Димитър Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено

"На тъмно и без обяснение": Реакция срещу решение на кабинета за частна детска болница в София

Нова голяма болница ще има в София

Електромобили ще транспортират пациенти на ВМА (СНИМКИ)

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com