Вероятно скоро ще има потвърден нов случай на коронавирус, МВР блокира базар "Илиянци"

20656
Вероятно скоро ще има потвърден нов случай на коронавирус, МВР блокира базар "Илиянци"
Снимка: БГНЕС

През тази нощ е приета жена, контактувала с потвърдено болния седми случай с коронавирус. Това заяви началникът на Националния кризисен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг.

Седмият случай е на жена, медицински работник, била на конгреси по медицина в чужбина. А приетата жена е с грипоподобни симптоми, в добро състояние.

Вчера са проверени 136 проби, а двамата потвърдено заразени пациенти в Плевен вече са във фаза на оздравяване. Двете жени в Габрово са в стабилно състояние.

Междувременно, рано сутринта започна специализирана полицейска операция на стоков базар "Илиянци". Проверяват се документите на всички работещи там. Има и докарани машини за дезинфекциране, вероятно базарът ще остане затворен засега.

Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев поясни, че акцията е заради първоначалната информация, че синът на приетите в "Пирогов" доказано болни от коронавирус работел там. Но се оказа и стана ясно още вчера, 11 март, че той работи на жп гара "Илиянци". Припомняме, че майката на мъжа, който е с отрицателен резултат от теста, почина вчера следобед.

Кунчев изрично помоли при грипоподобни симптоми да се обаждаме на личния лекар по телефона, а не да ходим на място. Според него, все още много хора не вземат насериозно препоръките. Националният здравен инспектор каза и, че не е необходимо всички лекари и медицински сестри плюс шофьори на линейки постоянно да са с маски и защитни костюми - само в случаи, в които има подозрение или е доказано, че говорим за коронавирус.

Изрично д-р Кунчев посочи и, че за него е "несериозно" да има откази на медицински лица да помагат на (потенциално) болни от коронавирус. Той добави, че много по-опасни са пациенти например с хеморагична треска, където смъртността е много по-висока от COVID-19. Кунчев каза и, че се мисли за ангажиране на доброволци-студенти и от БЧК, но те няма да работят и не могат да работят в отделения.

Ангел Кунчев не се ангажира да каже кога може да има пик на заразата с коронавирус в България. "България е сред страните в Европа, които са най-слабо засегнати - дано остане така", каза националният здравен инспектор. Той не изключи да има допълнително затваряне, а за ромите няма данни за повишена заболеваемост.

От днес, 12 март, всички лекари в Габрово могат да оказват извънболнична медицинска помощ. Само работещите от инфекциозната клиника в болницата няма да го правят, стана ясно от официално съобщение по БНТ.

Заради пандемията от коронавирус, чуждите граждани, включително и българи, пътуващи през Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в България ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Мерките и ограниченията ще се прилагат и върху морските и речните превози, съобщи МВР. Какво още, научете ТУК!

Църквата вярва, че няма как да се заразиш с коронавирус от свещеник и "тялото и кръвта Христови"

Невероятно или не, но вече има разпореждане на Софийската епархия във връзка с коронавируса. В него изглежда има противоречие що се отн...

Според лекарски мнения, най-коварното що се отнася до коронавируса е бавната проява на симптоми. Средно за 5 дни се появяват те – температура, кашлица, затруднения с дишане. Но в период от 6 до 14 дни вероятно можем да предаваме вируса.

Пред Националната телевизия началник на Регионалното управление на образованието – София-град Ваня Кастрева заяви, че засега не се предвижда на учителите в столицата да се раздават защитни маски. За сметка на това ще има препоръка във всяка класна стая да има дезинфектант и да се подканват учениците да си мият ръцете.

Още: "Коронавирус: Забраните за пътуване в цял свят стават все по-сериозни"

"Том Ханкс и съпругата му са болни от коронавирус"

Актуална информация за разпространението на коронавируса у нас и по света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com