3500-годишен недовършен обелиск щеше да засенчи други паметници на Древен Египет

13003
3500-годишен недовършен обелиск щеше да засенчи други паметници на Древен Египет
Снимка: Diego Delso / CC BY-SA 4.0

Незавършеният обелиск е един от най-големите известни антични обелиски. Смята се, че създаването му е започнало по заповед на жената фараон Хатшепсут, пети фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет.

Известни са около 30 древноегипетски обелиска, най-високият от които е Латеранският (около 45,7 метра височина). Но има още един достатъчно голям, за който малцина са чували. Това вероятно е така, защото съоръжението така и не е видяло бял свят. Днес Незавършеният обелиск в Асуан е една от най-важните археологически находки на Древен Египет, пише IFLScience.

Незавършеният обелиск е най-трудният паметник, който древните египтяни са започвали да строят (поне доколкото ни е известно). Той се намира в кариера в Асуан, град нагоре по Нил от Кайро и Луксор. Недовършеният обелиск лежи привидно забравен в скалата, огромен гранитен стълб с дължина 41,75 метра, който датира отпреди около 3500 години.

Смята се, че обелискът е бил поръчан от Хатшепсут, петият фараон от 18-а династия на Египет, през 1473 – 1458 г. пр.н.е., като допълнителен обелиск към Латеранския. По време на строителството нещо очевидно се е объркало и може да се видят огромни пукнатини по камъка, което го прави безполезен като паметник. Наблизо в кариерата се намира и частично издълбаната основа на обелиска, която вероятно би го държала изправен.

Diego Delso / CC BY-SA 4.0

Ако бъде издигнат, Незавършеният обелиск ще бъде около една трета по-висок от всеки друг известен обелиск, като Латеранският ще бъде само 32 метра височина без сегашната си основа. С удивителните 1168 тона тегло, би било инженерно постижение дори само да се извади гигантското парче гранит от земята, камо ли да стои изправено.

Смята се, че египтяните са търкаляли обелиските върху шейни, движещи се по бреговете на Нил, а след това върху лодки, които транспортирали паметниците надолу по реката до големи селища. Щом стигнели на определеното място, работниците използвали голям хълм с постоянен наклон и издърпвали обелиска нагоре с въжета и макари, докато достигне билото. Оттам бавно го спускали надолу, така че да заеме вертикално положение. Такива техники са описани в папируси, а египтяните са премествали невероятно тежки камъни за изграждането на пирамидите, така че определено е било възможно.

Въпреки че обелискът никога не е бил повдиган, незавършеният му вид може да разкаже много за обработката на камъни от древните египтяни. По краищата на гранита има следи от стърготини, а линиите с охра насочвали работниците къде да режат, подобно на съвременния майстор, който прави белези с молив.

Днес Незавършеният обелиск може да бъде посетен, за да се види неговият мащаб и човек да се увери със собствените си очи в технологиите на древните хора. Сега там се намира музей на открито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com