Археолози откриха уникален финикийски некропол в Испания

5745
Археолози откриха уникален финикийски некропол в Испания
Снимка: Andalucía regional government

Уникален добре запазен некропол на древните финикийци е открит при ремонт на водопровода в град Осуна, Южна Испания. Археолозите, които са започнали разкопки на мястото, смятат, че финикийците, които са живели на Иберийския полуостров, са погребвали мъртвите си тук преди 2500 години, съобщава The Guardian.

Финикийският некропол е открит сред руините на древно римско селище. Това селище се е намирало на мястото на сегашния град Осуна, който се намира на 90 км източно от град Севиля в автономната област Андалусия в Испания. Учените смятат, че това финикийско-картагенско гробище е създадено през IV или V век пр.н.е. То е уникално с това, че подобни некрополи обикновено се откриват от археолозите в крайбрежните райони, а не във вътрешността на сушата.

Въпреки че руините на древния римски град Урсо, който се е намирал на мястото на Осуна, са добре проучени, откритият финикийски некропол бил истинска изненада за учените. Подобен некропол е откриван в Андалусия близо до град Кадис, който е основан от финикийците още през 1100 г. пр.н.е. Впрочем този град е един от най-старите непрекъснато населявани градове в Европа.

Древен храм на Зевс е открит в Египет

В резултат на предварително проучване на некропола археолозите са открили 8 крипти, както и стълби и помещения, които според учените са служели като атриуми. Според археолозите тази находка е уникална за вътрешността на Андалусия и представлява особена историческа ценност.

„Беше много неочаквано да се открие такъв некропол от финикийския и картагенския период, в който добре са се съхранили крипти, атриуми и стълби. Подобни находки често могат да бъдат намерени на остров Сардиния или дори в самия Картаген (руините на града се намират на територията на съвременен Тунис)“, казва археологът Марио Делгадо.

По думите на Делгадо на това място по-вероятно било да се намери нещо, датиращо от епохата на Римската империя, но не и финикийско гробище, което толкова добре се е запазило под руините на римското селище.

Откриха следи от "успоредна" на Древен Египет цивилизация

Според кмета на град Осуна Росарио Андухар тази находка не променя каквито и да е представи за древната история, но променя представите за историята на самия град. Според археолозите трябва да се проведат по-нататъшни разкопки, но самата структура на некропола предполага, че е построен за финикийския елит.

Финикийците са древен семитски народ, населявал Финикия - държава, разположена в Близкия изток на брега на Средиземно море. Този народ е бил известен със своите морски пътешествия, търговия и създаване на колонии по бреговете, разположени около Средиземно море.

Що се отнася до град Осуна с население от 18 хиляди души, то освен че в него са останали много руини от периода на Римската империя, преди 8 години тук са заснетинякои епизоди от 5-ия сезон на сериала „Игра на тронове“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Използвани в кръстоносните походи. Средновековни ръчни гранати са открити в Йерусалим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com