Бактериите и клетките - приблизително поравно в човешкото тяло

13449
Бактериите и клетките - приблизително поравно в човешкото тяло

Учени от Канада и Израел опровергаха популярен мит – според тях броят на микробите в нашия стомах и други части на тялото не са 10 пъти повече от броя на клетките в човешкия организъм, се казва в статия, публикувана в електронната библиотека на лабораторията Колд Спринг Арбър.

"Количеството на клетките и бактериите в организма е приблизително еднакво и всяко движение на стомаха обикновено води до това, че нашите клетки временно получават числено преимущество над бактериите", пишат учените в статията.

Защо бактериите бързо стават резистентни към антибиотици?

Учените обясниха защо сред далечните една от друга бактерии лесно и бързо се предават важни свойства (преди всичко гените на устойчивос...

Рон Зендер от института за наука Вайцман и неговите колеги са стигнали до този извод, като изчислили повторно броя на клетките и микробите в човешкия организъм на човек със средно тегло и ръст, следвайки опитите на известния биолог Томас Лъки през 1972 г. Неговите изчисления показвали, че човешкото тяло съдържа около 10 пъти повече полезни и патогенни бактерии, отколкото клетки, което породило огромен интерес към изучаването на микрофлората на стомашно-чревния тракт и други микроскопични обитатели на нашето тяло.

Тези оценки, по думите на учените, почти никога не са подлагани на съмнение, и екипът на Зендер решил да провери така ли е било в действителност, използвайки по-съвършени методики на изчисления на клетките и микробите от тези, които използвал Лъки през 70-те години на миналия век. За тази цел учените анализирали десетки други публикации, а също получили приблизителни оценки на "плътността" на населването в отделни органи с помощта на магниторезонансна томография.

Изчисленията установили, че тялото на човека съдържа около 30 трилиона клетки, от които 24 трилиона са еритроцитите – червените кръвни клетки. Още един трилион клетки са тромбоцитите – кръвни клетки, отговарящи за съсирването, а цялото останало тяло си разделя три трилиона клетки.

Броят на бактериите е 39 трилиона – доста по-малко, отколкото предсказвал Лъки. Причината е, че Лъки е използвал некоректна методика за оценка на числеността на микрофлората, смятайки грешно, че "плътността на населването" с микроби в тънкото черво е приблизително същото, както в дебелото черво, което далеч не е така.

Неуязвими бактерии пълзят по планетата

В Китай е открит ген, който отговаря за устойчивостта към колистин – антибиотик от клас полимиксини, които се смятат за антибиоти...

По такъв начин съотношението на клетки и микроби се оказало доста по-близко до единица, отколкото показвали изчисленията на Лъки – бактериите всъщност не са 10 пъти повече от клетките, а само 1,3 пъти, което опровергава многогодишния мит за "доминирането" на микробите в човешкото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно