Доказаха извънземния произход на кинжала на Тутанкамон

17030
Доказаха извънземния произход на кинжала на Тутанкамон

Археолози от Италия и Египет доказаха извънземния произход на ножа на Тутанкамон – един от двата кинжала, открити през 1925 година от британеца Хауърд Картър в гробницата на фараона.

Изследването е публикувано в изданието Meteoritics&Planetary Science, съобщават The Guardian и Lenta.ru.

Започва финалното сканиране на гробницата на Тутанкамон

Учените започват финалното сканиране на гробницата на фараона Тутанкамон, за да открият дали в задната й част не е погребана царица...

Археолозите са на мнение, че кинжалът е бил изработен от метеоритен материал. "Смятаме, че древните египтяни за производство на дребни декоративни или церемониални предмети са отдавали голямо значение на метеоритното желязо", отбелязват авторите в своето изследване.

Учените са провели рентгенофлуоресцентен анализ на елементния състав на кинжала. Острието на ножа, което се състои предимно от желязо, има аномално високо съдържание на никел и кобалт. Такъв състав имат метеоритите, открити в Египет около бреговете на Червено море.

В полза на метеоритния произход на изделието говори и това, че египтяните преди около 6000 години са умеели да работят с мед, злато и бронз, а технологията за коване на желязо се е появила при тях около хиляда години по-късно.

Учените отбелязват също така, че в древните текстове на египтяните нееднократно се споменава за падащо небесно желязо.

Маската на Тутанкамон вече е реновирана

Египет обяви, че работата по реставрирането на погребалната маска на Тутанкамон, която бе повредена по време на преместването й за ремо...

По-рано археолозите вече са откривали изделия, които древните египтяни са изработвали от метеорити. Към тях например се отнасят открити през 2013 година девет почернели железни топки, намерени при разкопки в гробище край Нил в северната част на страната.

Фараонът Тутанкамон от XVIII династия на Новото царство е управлявал приблизително през 1332-1323 г. пр.н.е. и е загинал на 18-годишна възраст.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com