Дължината на безименния пръст се оказа свързана с тъмните черти на личността

7064
Дължината на безименния пръст се оказа свързана с тъмните черти на личността
Снимка: iStock/Guliver

Има убедителни научни доказателства, че съотношението между дължината на показалеца и безименния пръст на човек (обикновено наричано съотношение 2D:4D) има голямо биологично значение и може да се счита за индикатор за различни поведенчески и личностни характеристики.

ОЩЕ: Какви са хората, които вярват в конспирации? Тъмната триада нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм

Международен екип от изследователи от Канада, Иран, Швейцария и Великобритания е установил, че хората с определени психични разстройства се различават по отношение на дължината на показалеца и безименния пръст. Работата е публикувана от Journal of Psychiatric Research.

От предишна работа е известно, че пръстовият индекс (в англоезичната литература - съотношение 2D: 4D), тоест съотношението на дължината на показалеца и безименния пръст, може да корелира с различни поведенчески и личностни черти. Смята се, че този показател се влияе от нивата на тестостерон и естроген по време на развитието на плода. Колкото по-високо е нивото на тестостерона спрямо естрогена, толкова по-ниско е съотношението 2D:4D, което се отразява в по-голямата дължина на безименния пръст в сравнение с показалеца.

Например изследванията показват връзка между ниско съотношение 2D:4D и повишена конкурентоспособност при професионалните спортисти, по-голяма психологическа издръжливост и черти на „тъмната триада“ (нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия). В новата работа авторите решават да навлязат по-дълбоко в темата и да сравнят пръстовия индекс при здрави хора и при лица с три диагнози: разстройство заради употреба на амфетамин (AUD), антисоциална психопатия (ASPD) и комбинация от двете (AUD + ASPD).

За експеримента учените привлекли 44 пациенти от психиатрична болница в иранския град Керманшах, които имали едно от горепосочените разстройства (25 души с AUD, 10 с ASPD, девет с комбинация). Контролната група, която била събрана в университета в Керманшах, включвала 36 здрави доброволци без признаци на умствени аномалии или увреждане на дясната ръка (последният критерий бил приложен и към групата пациенти).

Всички участници били подробно информирани за целта на изследването, при което била гарантирана конфиденциалност. След подписване на формуляра за съгласие доброволците попълвали въпросници и се подложили на психологическо изследване. В него се оценявали черти на тъмната триада, непоносимост към несигурност и уязвим нарцисизъм. Също така доброволците били подложени на сканиране на дланта на дясната си ръка, за да се измери точно дължината на показалеца и безименния пръст и да се изчисли съотношението 2D:4D.

Анализът на данните показал, че в сравнение с контролната група, пациентите с разстройство, свързано с употребата на амфетамин, антисоциална психопатия и комбинация, имат по-ниски стойности 2D:4D. Това означава, че безименните им пръсти са били по-дълги от показалеца, особено в подгрупата AUD + ASPD. Също така сред участниците с психични разстройства ниското съотношение 2D:4D се асоциирало с изразени черти на тъмната триада. Освен това се оказало, че във всички групи пръстовият индекс при мъжете е по-нисък, отколкото при жените.

„Бяхме изненадани от линейната корелация между силните психопатологични симптоми и ниското съотношение 2D:4D“, казва Серж Бранд, един от авторите на изследването, пред PsyPost. Ученият предполага, че участниците с признаци на психопатология в зряла възраст вероятно са били изложени на по-високи концентрации на тестостерон и по-ниски концентрации на естроген в пренаталния период.

ОЩЕ: Има два вида нарцисизъм. Учените казаха кой е най-опасният

Впрочем по-късият показалец и удълженият безименен пръст обаче не трябва да се приемат като смъртна присъда, предупреждава Бранд. По-скоро ниското съотношение 2D:4D и следователно по-високото пренатално въздействие на тестостерон може вероятно да допринесе за определени модели на поведение при възрастните, обясни ученият.

Трябва също така да се има предвид, че изследването не е лишено от недостатъци. Малкият размер на извадката и участието на пациенти само от едно заведение за психично здраве ограничават възможността за обобщаване на резултатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно