Египтолози изясниха управлението на ексцентричния фараон Пепи II

3186
Египтолози изясниха управлението на ексцентричния фараон Пепи II
Снимка: Jon Bodsworth / Copyrighted free use

Изследователи извършиха радиовъглеродно датиране на проби от гробницата на Джау – високопоставен служител от епохата на Старото царство. Получените резултати позволили да се изясни времето на възкачването на престола на цар Пепи II Неферкара (известен също като Пиопи). Според учените това събитие се е случило между 2492 и 2256 г. пр.н.е. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Radiocarbon.

Абсолютната хронология на Древен Египет продължава постепенно да се уточнява. Например нови данни постъпват от радиовъглеродно датиране на материали, събрани по време на разкопки на гробници на хора, за живота на които е известно от писмени източници. Така в началото на ХХ век в Дейр ел-Гебрави археолозите откриват гробницата на високопоставен сановник на име Джау, управлявал Горен Египет по време на властта на цар Пепи II от VI династия.

ОЩЕ: Мумия на жена със зъби, израснали в стомаха, откриха в Египет

Продължителността на управлението на този фараон е голям въпрос. Например Манетон твърди, че то е продължило 94 години, но много египтолози се съмняват в тази оценка. Някои изследователи предполагат, че Пепи II е бил на власт повече от 30 години, други оценяват този период на повече от 60 години. Съвременните египтолози смятат, че времето на неговото царуване се пада през XXIII – XXII век пр.н.е. (в рамките на тези векове датите значително се различават).

Анита Куилес от Френския институт за Далечния изток и нейни колеги от Австралия са решили да уточнят управлението на цар Пепи II. За тази цел учените взели проби от ленени пелени и дървен ковчег от гробницата на Джау, който е починал на възраст около 55 – 60 години в края на управлението на Пепи II.

Общо изследователите получили пет радиовъглеродни дати: от 3945 ± 30 до 3823 ± 30 радиовъглеродни години. Този резултат е в съответствие с единствената радиовъглеродна дата, получена преди това за материал, датиращ от управлението на Пиопи I – бащата на Пепи II. Според учените една от получените датировки е под въпрос, затова тя била изключена от по-статистическото моделиране. То показало, че Джау най-вероятно е починал не по-късно от 2200 г. пр.н.е. Според изчисленията на изследователите в такъв случай има 95,4 процента вероятност Пепи II да се е възкачил на престола между 2492 и 2256 г. пр.н.е. С вероятност от 68,3 процента този период може да бъде сведен до 2422 – 2297 г. пр.н.е.

Освен с дългото си управление Пепи II е известен и с доста налудничавото си поведение. Съхранено писмо, което Пепи II пише до Харкуф, губернатор на Асуан и ръководител на една от експедициите, изпратени от Пепи II в Нубия, показва, че Пепи II е поискал танцуващ пигмей (мъж с много малък ръст) да бъде заловен „учтиво“ и да бъде доведен, за да забавлява двора. Също така Пепи мажел робите си с мед, за да предпази себе си от досадните мухи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com