Големият сфинкс може да не е създаден от хора: какво откриха учените (СНИМКА)

6602
Големият сфинкс може да не е създаден от хора: какво откриха учените (СНИМКА)
Снимка: sciencefreak / Pixabay

Учени изследваха теорията, че Големият сфинкс в Гиза може да е бил естествена земна форма, подобна на лъв, която древните египтяни са модифицирали, за да създадат статуята с каменно лице, пише Arkeonews.

Екип изследователи от Нюйоркския университет са възпроизвели условията, съществували преди 4500 години – когато е създаден Сфинксът – за да покажат как вятърът се е движил между скалните образувания, вероятно за първи път оформяйки една от най-разпознаваемите статуи в света.

В статия в списание Smithsonian от 1981 г. геологът Фарук Ел-Баз твърди, че за разлика от пирамидите, Сфинксът не е построен изцяло от древните египтяни, а по-скоро че варовиковото лице е поставено от древни каменоделци, след като пустинните ветрове са изваяли общата форма на структурата.

ОЩЕ: Археолози откриха статуя на сфинкс с лице на римски император

Сега учени от Нюйоркския университет са проверили тази теория, като са създали миниатюрни, подобни на лъвове земни форми от глина с помощта на динамика на флуидите и са открили, че е възможно формата на скалата да е вдъхновила египтяните да създадат Сфинкса. Тяхната работа е приета за публикуване в списанието Physical Review Fluids.

„Нашите открития предлагат възможна „история за произхода“ за това как образувания, подобни на Сфинкса, могат да възникнат от ерозия – обяснява Лейф Ристроф, доцент в Института по математически науки Курант на Нюйоркския университет и старши автор на изследването. – Нашите лабораторни експерименти показаха, че изненадващо подобните на Сфинкс форми всъщност могат да произлизат от материали, които са ерозирани от бързи потоци.“

Учените съсредоточили работата си върху възпроизвеждането на ярданг – необичайни скални образувания, открити в пустините, получени от разнесени от вятъра прах и пясък – и изследване как Големият сфинкс може да е възникнал като ярданг, който впоследствие е оформен от древните египтяни в познатата статуя.

ОЩЕ: Откриха огромно лице, наподобяващо Големия сфинкс

За тази цел Ристроф и колегите му използвали могили от мека глина с вграден по-твърд и по-малко разрушаващ се материал – имитиращи терена в Североизточен Египет, където се намира Големият сфинкс.

Лабораторният сфинкс е получен чрез експеримент, който възпроизвежда вятъра, движещ се срещу някогашни безформени могили от глина, с по-твърд материал, превръщащ се в „главата“ на лъва и други характеристики – като „врат“ и „лапи“. Изображение: NYU's Applied Mathematics Laboratory

След това те залели тези образувания с бързо течаща струя вода – за да възпроизведат вятъра – който ги е издълбал и преоформил, като в крайна сметка достигнали формация, подобна на Сфинкс. По-твърдият или по-устойчив материал се превърнал в „главата“ на лъва и се оформили много други характеристики – като подрязан „врат“, „лапи“, разположени отпред на земята, и извит „гръб“.

„Нашите резултати предоставят проста теория за произхода на това как образувания, подобни на Сфинкса, могат да възникнат от ерозия – отбелязва Ристроф. – Всъщност днес съществуват ярданг, които изглеждат като седнали или легнали животни, което подкрепя нашите заключения.“

ОЩЕ: Колко древни са египетските пирамиди?

„Работата може да бъде полезна и за геолозите, тъй като разкрива фактори, които влияят на скалните образувания – а именно, че те не са хомогенни или еднакви по състав – добавя той. – Неочакваните форми идват от това как потоците се отклоняват около по-твърдите или по-малко ерозиращи части.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com